U trendu

Poseta lekaru

Muškarci nerado odlaze doktoru, osim zbog glave slupane u tuči ili saobraćajke – tada pristaju na susret sa momcima u belom. Sve se menja posle pedesete, jer je dokazano da su muškarci veliki hipohondri. Ako se ne računa vreme dok ih je mama vodila „čika lekaru“ kad su imali anginu ili kada su polomili nogu udarivši biciklom u zid, muškarci sa neopisivim zadovoljstvom izjavljuju u svakoj prilici i u svakom društvu kako ih posete lekaru ne zanimaju.

Ponosni su što nigde nemaju zdravstveni karton, što deset godina nisu bili na kontroli… Onda ga prvi infarkt „zvizne“ u četrdeset drugoj godini, ili zakači probleme sa bubrezima, pa ne može da se izleči mesecima i svi se pitaju kako je to moguće kada je uvek bio zdrav kao dren – i nikada nije išao lekaru!

U razvijenom svetu, mladi poslovni čovek koji jedva da se približio četrdesetoj ima svog zubara, kardiologa, urologa, lekara sa kojim će popričati o seksualnim tegobama, ponekad i dermatologa, a ne stidi se ni da potraži pomoć psihijatra.

Naravno, još smo daleko od takvog načina razmišljanja, a ne postoji ni sistem privatnog zdravstvenog osiguranja, koje bi muškarca nateralo da smanji broj popušenih cigareta i ispijenih čašica i višak kilograma ili da snizi holesterol, jer bi zbog toga morao da plaća mnogo veću premiju. Ovako, naš čovek ide lekaru samo kad ga na to natera viša sila. Pored povreda u tučama, jedini razlog koji bi mogao da ga natera lekaru jeste nagovor ili ucena partnerke, kada je očigledno da bi valjalo proveriti neki simptom. Zanimljivo je da je treći razlog vijagra, pre čije upotrebe morate detaljno proveriti svoje zdravstveno stanje. Tada se otkrivaju nelečeni krvni pritisak, dijabetes, visok holesterol, ali i problemi sa alkoholom ili depresijom, a sve to može da bude problem samo za sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.