Pred spavanje

Imati zdrav san izuzetno je važno – tu nema spora. S druge strane, imati teškoće sa snom uopšte nije bezazlen problem, a umor, dremljivost, razdražljivost i nervoza izazvana nesanicom ne samo da umanjuju radni učinak nego i negativno utiču na međuljudske odnose i povećavaju rizik od nezgoda u saobraćaju, kao i rizik od mnogih bolesti.

Najefektniji način da dođete do zdravog sna jeste promena loših životnih navika. U loše navike spadaju: spavanje posle ručka, bavljenje sportom kasno uveče, previsoka temperatura u spavaćoj sobi, kao i konsumiranje teško svarljive hrane u večernjim satima. Da bi san bio bolji, uveče treba jesti namirnice koje sadrže ugljene hidrate (šećer i med, hleb i testenine…) ili banane, ananas i paradajz, jer ove namirnice pospešuju opuštanje i san.

Istovremeno, treba izbegavati suviše masne namirnice i pržena jela, alkohol i kafu. Valjalo bi i ustaliti ritam spavanja, odlaziti na spavanje i buditi se uvek u isto vreme, izbegavati preterani rad i gledanje televizije u krevetu. San će sigurno brže doći ako pre spavanja zamislite lepe doživljaje i slike ili ako se opustite uz vežbe disanja. Ukoliko se ni posle promene ritma života ne reši problem s nesanicom, treba zatražiti lekarsku pomoć.

Ipak, najrazličitije vrste nesanice – onu kada se teško uspavljujete, onu kada se noću stalno budite i imate isprekidan san, ili onu kada se budite u cik zore i više ne možete da zaspite – treba lečiti novim navikama i uspostavljanjem zdravog ritma života. Pitanje kako pobediti „bele noći“ onda zapravo i nije nerešivo, jer se u zdravom pristupu stvarima na zdrav način rešavaju problemi koji vas opsedaju i koji vam narušavaju tako potreban mir pre nego što legnete u krevet i sklopite oči. Lezite, opustite se, duboko dišite i dobro se naspavajte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.