Preživeti šefa

Ne podnosite svog šefa i mrzite radno mesto zbog njega? Ako je tako, vi ste jedan od milion zaposlenih čiji rad strogo određuju i kontrolišu nezahvalni i neotesani rukovodioci. Čak i ako volite svoj posao koliko i kolege, a ipak ne možete da izađete na kraj sa svojim pretpostavljenim – imate problem. Ukoliko ste još podređeni nekom nekvalifikovanom, sukobi u radno vreme su zagarantovana stvar. Zato je najbolje sagledati moguće posledice i izboriti se sa problemom što mirnije.

Za početak, vidite koliko je vaš šef stručan da obavlja svoj posao. Stručan rukovodilac trebalo bi da zna sve kancelarijske poslove – u slučaju odsustva nekog od saradnika. Nemojte biti začuđeni ako bude unapređen neko ko to ne ume. Takvih menadžera upravljača ima koliko volite, s tim što u trenutku kada se stigne do praktičnih veština, ta vrsta odmah beleži neuspeh. Zadatke koji im se ne sviđaju takvi šefovi najčešće prosleđuju svojim podređenima, ma koliko to nefer bilo. Naravno, zaslugu za obavljeni posao pripisaće sebi. Otimanje slave od sopstvenih radnika je nešto u čemu su takvi ljudi posebno dobri i u čemu osobito uživaju.

Nasuprot „uvaljivaču“ stoji – diktator. Takav šef voli sve da nadgleda, od konačnih brojki izveštaja o troškovima do toga kako su naoštrene olovke kojima pišete. On je nepokolebljivi poklonik teorije „ako nešto možeš da uradiš – uradi to sam“. Iako zaposlenima treba obezbediti prostor za kreativnost i samostalno razmišljanje, to se u ovom slučaju neće dogoditi. Diktatorski šef će dobro pročešljati i ispraviti ceo vaš rad, trošeći bespotrebno i svoje i vaše vreme.

Idealni šef ne postoji; to je nešto što se nalazi na ivici fantazije, a vi ćete sa njim uvek biti u sukobu – izuzev ako se obe strane ne potrude iz sve snage da se prilagode pravilima koja važe na radnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.