Pristojnost u bajtovima

Da li vam se dogodilo da nestrpljivo pokušavate da skinete mail s aplikacijom za posao, važno pismo prijatelja iz inostranstva, poslovnu dokumentaciju uoči sastanka, a da vam je preostalo svega desetak minuta vremena na Internetu?

U stvari, preostalo vam je nešto više nego dovoljno da vam prijatelj nije poslao video snimak nove reklame čudne simbolike, audio zapis izjave nekog političara ili kristalno jasne fotografije japanskog bazena, havajskih žurki ili gabaritnih konsumenata brze hrane. Pošto nemate kud (tada je malo vremena za proveru pošte magičnim programom za detekciju uljeza), preneraženo ustanovljavate da je vreme isteklo i da umesto potrebnih dokumenata u svom elektronskom sandučiću imate nimalo duhovite megabajte.

Kada želite da šaljete elektronske sadržaje obima većeg od uobičajenog, učtivo je upitati primaoca da li ima prostora u svom kompjuteru ili mail klijentu, odnosno, da li ga takvi sadržaji uopšte interesuju. Takođe, ukoliko nam je lakše da zapamtimo poslovni e-mail svoga prijatelja nego kućni, vrlo je važno da ga prethodno pitamo da li je u redu da mu privatne sadržaje šaljemo tim putem.

U poslovnoj elektronskoj komunikaciji dobro je znati nekoliko naizgled podrazumevajućih, ali često izostavljenih elemenata. Ispod imena dobro je navesti puno ime preduzeća, adresu, telefone, elektronsku adresu i web prezentaciju ukoliko je posedujete. Kada odgovarate na e-mail poslovnog partnera, komunikaciju bitno ubrzava opcija Reply, jer je tako olakšano praćenje toka prepiske koja se čuva kao jedan celovit dokument.

Ukoliko je vaš kompjuter zaražen virusom i nekontrolisano šalje poštu na sve adrese koje imate, vrlo je važno da ga što pre „izlečite“ pošto će i vaši adresanti postati „virulentni“. Konačno, iako su savremene telekomunikacije omogućile brzu razmenu pisama, važno je koristiti iskustva tradicionalnog načina dopisivanja kao što su pozdravi na početku i kraju pisma i dobra organizacija teksta. Nemojte propustiti da uz cirkularni e-mail svom prijatelju pošaljete i nekoliko ljubaznih reči pozdrava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.