Pritisak vas sprečava

Koliko puta vam se dogodilo u poslovnom životu da vam se ukaže neka sjajna prilika u kojoj možete da vodite čitav projekat, a da vas onda svest o tolikoj odgovornosti prestraši do te mere da poželite da pobegnete u najbliži kafić i sakrijete se ispod stola s čašicom žestokog pića? Dobro, možda je malo preterano energično postavljena čitava situacija, ali se pitanje pritiska koji se javlja zbog poslovnih obaveza sigurno bar jednom postavilo. Strah koji osetite zbog toga je neka vrsta instinktivne reakcije na izazov, jer se u tom trenutku poljuljaju naša sigurnost i samopouzdanje. Tajna je, naravno, u tome da izvučete korist za sebe iz straha koji osećate, a ne da mu dozvoljavate da vas parališe.
Nije pametno ako se u toku radnog procesa koncentrišete samo na delić posla za koji niste sigurni da možete da obavite u datom trenutku. Bolje je da odmah obratite pažnju na onaj veći deo posla koji možete da uradite i zatvorenih očiju ako treba. Ako svaki put kada osetite pritisak obaveze da nešto uspešno izvršite osetite i napad obuzimajuće panike, pokušajte da se opustite. To je takođe deo ljudske prirode i takvi problemi ne muče samo vas.
Mozak može uspešno da se nosi sa samo pet do devet bitnih informacija, a ako počnete da ga preopterećujete, sve preko određene granice počinje da izaziva zamor. Zato prionite na posao tako što ćete zastrašujuću gomilu razložiti na lako savladive delove. Razmislite šta treba da saznate i šta možete da obavite odmah na licu mesta. Napravite plan šta još treba da bude obavljeno i u kom periodu, a zatim krenite polako, korak po korak.
Pored toga, dozvolite sebi i da se oslonite pomalo na kolege i da učite od njih. Ako je neophodno, tražite od šefa da vam odredi nekoga za ispomoć. To će vam takođe pomoći da se oslobodite pritiska koji osećate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.