Prvi utisak (1)

Proizvesti željeni efekat prvog utiska teže je nego skočiti uvis i oboriti svetski rekord, koji iznosi 243 cm. Zašto? Iz jednostavnog razloga: imate samo jedan pokušaj. U dobroj karijeri prvi utisak umnogome olakšava stvar. Tačnije, u prvih sedam sekundi razgovora sa neznancem svako od nas može doneti bar desetak zaključaka – o izgledu, o obrazovanju, o kompetentnosti, političkim pogledima, nekim manirima…

Pre svega, treba se obući u potpunom skladu sa ciljem sastanka, ali i sa svojim statusom. To je lako reći, a mnogo teže ispuniti. Na finansijske pregovore obično treba obući kravatu i neupadljivo, diskretno, ali skupo odelo. Plavo je dosta svečano, ali je dopustivo ako ste šef. Crno prepustite obezbeđenju i konobarima, a ako je susret neformalan ili se dešava na otvorenom, prigodno je svetlije odelo. Da biste podvukli svoju kreativnost, a da opet ne skrenete sa opšteprihvaćenog ukusa, možete obući odelo bez kravate ili tanak džemper ispod sakoa. Uz to se podrazumevaju blistave čiste cipele.

Trudite se da pratite dešavanja iz dnevne štampe. Vrlo je moguće da će se neki od naslova, ako je dovoljno senzacionalan, javiti kao tema, barem u prvim minutima razgovora. Uz sva vaša stručna znanja, veština vođenja neobaveznih razgovora je uvek dobrodošla osobina. Unapred razmislite šta očekujete od susreta, formulišite ciljeve pomoću prostih rečenica i izgovorite ih u sebi. Ne zaboravite da se pripremite da saslušate sagovornika i da razumno i mirno primite njegovo ili njeno mišljenje. Imajte uvek predstavu o vremenu. Gledajte na sat. Kasniti je loše, ali dolaziti pre vremena je samo malo manja greška. Šetajući gore-dole po hodniku narušavate svoj imidž. U tom slučaju bolje je da prošetate nekoliko minuta po ulici i da dođete sa jednim munutom zakašnjenja.

Neka vam kičma bude ispravljena; držite glavu uspravno. Čovek sa pravilnim držanjem veruje u sebe, ponosi se svojim dostignućima i demonstrira savršeno skrojeno odelo. Zna se kakav utisak ostavljaju pogrbljenost i nesamouverenost. Nasmejte se obavezno u prvim momentima susreta – time ćete poslati dobar signal. Kada se čovek smeje, oseća se samouverenije, a smeh i opušta. Nemojte se smejati skupljenih usta – odavaćete utisak nekakvog intriganta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.