Prvi utisak

Spadate li u red ljudi koje hvata panika na samu pomisao da za nekoliko dana treba krenuti na razgovor za nov posao? Pripremili ste vi dobre preporuke, izabrali adekvatnu garderobu, sredili frizuru, ali trema nikako da vas napusti. Ne napušta vas osećaj da u ključnom trenutku nećete moći da progovorite. Polako, udahnite duboko. Najgore što sami sebi možete da uradite jeste da podrijete sopstveno samopouzdanje i sigurnost u postupke koje preduzimate. To vam neće biti od nikakve koristi prilikom susreta sa novim poslodavcem.

Pokušajte da se relaksirate. Uzmite list papira i na sredini napišite ime, a u kolonama olovkama različitih boja upišite svoje pozitivne i negativne osobine. Zamolite partnerku ili nekog od bližih prijatelja da zaokruže stavke sa kojima se slažu, ali i da dodaju one koje ste možda propustili. Zatim porazgovarajte o njima. Iz tog razgovora možete izaći kao osoba koja je za još jedan korak bliža sebi.

Druga opuštajuća igra koja vam može pomoći da se pripremite za razgovor jeste da napravite atmosferu kao da ste na razgovoru. Pazite na sledeće detalje: kako govorite, da li sagovornika gledate u oči, da li previše gestikulirate odajući nervozu, da li ste napeti ili opušteni i u kolikoj meri. Osoba sa kojom isprobavate prvi poslovni sastanak reći će vam kakav ste utisak ostavili i na koje elemente posebno treba da obratite pažnju. Svaki dobronameran komentar (uključujući tu i kritiku) biće vam od velike koristi kada se za nekoliko dana budete uputili na svoje novo radno mesto.

Bez panike, skupite petlju i samo reprodukujte ono što ste već isprobali kod kuće. Sigurnost vam neće nedostajati u tom za vas ključnom trenutku, a dobar utisak o smirenoj i opuštenoj osobi steći će i vaši šefovi. Posle toga, sve drugo će izgledati lako, do te mere da ćete se verovatno pitati zbog čega ste uopšte imali toliku tremu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.