Prvi utisak (2)

Ljudima se dopada kada ih slušate, kada se uživljavate u njihove probleme ili kada im klimate glavom sa razumevanjem. To je nešto što uvek može da upali na prvom poslovnom sastanku. Taj prvi sastanak nije trenutak za razmenu nekih dubokih misli. Trudite se da budete jednostavni. Biće vremena i za te teme, a za prvi momenat ograničite se na jasnu konverzaciju. Nemojte se plašiti da ćete ispasti banalni; naprotiv, učinićete se sagovorniku kao predvidljiva osoba, jednostavna, bezopasna… Uostalom, to i treba da misli u početku; na taj način pravite sebi odstupnicu za dalje.

Kontakt pogledom često je najvažniji deo komunikacije. Njime se treba koristiti znalački i dozirano. Suviše dug pogled najčešće izražava strah, ali s druge strane, nemojte se plašiti da gledate pravo u oči. To se odnosi pre svega na momenat kada želite da nametnete svoj stav. Mnogi smatraju da je tajna uspeha na pregovorima kamena i nepromenljiva faca kao kod nekog igrača pokera koji blefira. To je gruba greška. Da biste pridobili poverenje, treba izgledati što prozračnije. Ako sagovornik ukaže na neku vašu grešku, prihvatite kritiku, ali u isto vreme stavite akcenat i na neke svoje argumente. Poznajući svoje slabosti i vrline možete izgraditi imidž ozbiljnog i uspešnog poslovnog čoveka.

Kada se čovek nervira, on govori brže nego kad je opušten. Prema tome, treba govoriti staloženo, a ton treba da bude nizak, jer on označava samouverenost i odlučnost. Ne zaboravite da regulišete jačinu svog glasa. Pokušaji da nadglasate sagovornika vrlo su loši, kao i mrmljanje u bradu. Bokserski gard nije baš najbolja poza za poslovne razgovore. Nemojte prekrštati ruke niti ih držati skupljene na stomaku. Prvo u očima sagovornika predstavlja izvesno ograđivanje, a drugo ravnodušnost. Ako se konverzacija vodi stojeći, noge držite u širini ramena. Ukoliko se sedi, kolena treba da budu pod pravim uglom,a telo lagano nagnuto prema sagovorniku.

Kada dođe kraj razgovora, bitno je kako ćete se oprostiti od sagovornika. Pozdravne fraze moraju se vrteti oko reči hvala – što proizlazi iz toga da je vama bilo prijatno da podelite svoje mišljenje sa, po inteligenciji i stručnosti, vama odgovarajućim čovekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.