Razum ili intuicija

Koliko puta ste se zapitali šta vas više vodi u životu, na šta se više oslanjate? Često čujete kako o nekome govore da je racionalan, ali nije retka ni situacija da se za nekoga kaže da ima odličnu intuiciju. Oboje – i razum i intuicija – mogu da budu mač sa dve oštrice u bilo kom segmentu svakodnevnog života. Razum vam može biti od velike koristi u poslu, intuicija takođe. Međutim, može da bude i suprotno. Isto je i s emocijama.
Dobro je ukoliko imate razvijenu analitičku inteligenciju i ako prilikom donošenja važnih odluka prednost uvek dajete logici. To ne mora da znači da ste kao klinac voleli prirodne nauke i sve što ima veze s brojevima. Statistika i matematika ne bilduju racionalnost. Stvar je u tome da umete da se snađete u situacijama kada treba pokazati objektivnost, umete da shvatite suštinu i odlično reagujete. Treba biti svestan svojih vrlina, nezavistan, ali ne treba previše voleti da budete važni i uvek se truditi da se pokažete u najboljem svetlu.
Umesto toga, uzdajte se pomalo i u intuiciju. Negujte svoju maštu i kreativnost, poslušajte ponekad i onaj unutrašnji glas. Ponekad je moguće izvući dobar zaključak uz pomoć intuicije, bez detaljne analize. Pri tom je jako dobro ako u neprijatnim situacijama umete da se našalite na svoj način ili da plasirate neku duhovitost koja će razmrdati društvo. U slučaju da ste vi taj koji je stvorio problem – suočite sa s njim kako biste pronašli što bolje rešenje. Pri tom nemojte zaboravljati ni svoju emocionalnu inteligenciju. Ona je važan element u komuniciranju s ostatkom sveta, bez obzira na pol.
Društvenost i saosećajnost ne moraju uvek da podrazumevaju i vašu želju da pomognete svakome u svakoj situaciji. Budite ljubazni, imajte široka shvatanja, volite da se družite, da putujete i da upoznajete druge narode i kulture. Međutim, pre nego što krenete u akciju – sve dobro isplanirajte. Metodičnost i praktičnost vode vas do konkretnih rezultata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.