Rukoljub

Poljubiti ruku nekoj dami danas je redak gest za koji se veruje da pripada prohujalim epohama, romantici i romantizmu. Danas ljudi obično reaguju na rukoljub s osmehom, neko ironično, začuđeno… Ipak, rukoljub, kada se dogodi, ostavlja utisak gospodstva, otmenosti i elegancije ili dubokog poštovanja ako je upućen starijoj osobi.
Treba znati da ljubljenje ruke, više nego bilo koji drugi gest ličnog izraza prema drugoj osobi, podleže striktnim i davno utvrđenim pravilima, iako možda na prvi pogled ne izgleda tako. U suštini, kroz ljubljenje ruke vidi se ličnost onoga koji to čini, njegova veština, otmenost, gipkost, što sve zajedno može da ukazuje na počast. Obično se smatra da ljubljenje ruke pripada aristokratskim krugovima, da je ono na neki način deo njihovog protokola. Međutim, ljubljenje ruke je mnogo više od toga – u pitanju je ipak stil!
Ukoliko želite da nekoj dami poljubite ruku a da se ne osramotite tom prilikom, jednostavno poštujte pravila. Ruka se ljubi u zatvorenom prostoru, kući, retko na ulici i javnom mestu. Muškarac ljubi ruku ženi podižući njenu šaku, čiji koren ide vertikalno, nežno je povlačeći ka svojim usnama, naginjući se pri tom. Ruka se, naravno, ne ljubi već samo blago dodiruje usnama, i to samo u slučaju kad su obe osobe bliske! U stvari, najotmeniji rukoljub jeste onaj koji, paradoksalno, to nije – kada je muškarčeva glava odmaknuta nekih pet centimetara od ruke! Poljubac u ruku traje svega nekoliko sekundi, a onda se ruka pušta uz diskretan osmeh.
Najvažnije je znati da muškarac nikada, ali nikada, ne ljubi ruku devojci, ali uvek ovim gestom izražava poštovanje udatoj ili razvedenoj ženi. Naravno, rukoljubi se razlikuju po emocijama, povodu, osobi kojoj su upućeni. Upravo zbog te raznovrsnosti rukoljub je zaista umetnost u kojoj se samo za nekoliko sekundi pokaže čitava ličnost jednog muškarca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.