U trendu

Sobna rekreacija

Ukoliko niste pristalica rekreacije na otvorenom, to ne mora da znači da ste osuđeni na neaktivnost. Naprotiv! Uz razne organizovane pojedinačne ili grupne fizičke aktivnosti, jedno od efektnih i efikasnih rešenja za održavanje kondicije u dobrom stanju jeste i sobni bicikl. Pre nego što kupite ovu spravu, treba da znate koje su prednosti ovog „sobnog“ sporta. Da li ima mana? Jedina je ta što treba da sakupite dovoljno novca da biste ga priuštili sebi. Nešto polovno sigurno može da se nađe i po povoljnijoj ceni. Sve ostalo je samo stvar vaše organizacije, posvećenosti i vežbe.
Vožnja sobnog bicikla je dobra aktivnost za osobe obolele od srca i krvnih sudova i zapravo je jedina prikladna aerobna aktivnost koju možete da izvodite u stanu. Nije potrebno mnogo pripreme: ustanete iz fotelje, sednete na bicikl i okrećete pedale. Sobni bicikl je siguran i za starije osobe budući da je stabilan i ne postoji opasnost od saobraćaja. Prema savetima koji se dobijaju iz teretane, najbolje je posvetiti se dvanaestonedeljnom programu treninga na biciklu za početnike. Trudite se da tokom prve nedelje vozite dvadeset minuta, ali otpor podesite na nizak stepen tako da ga skoro i ne osećate, nego da samo vrtite pedale. U svakoj narednoj nedelji povećavajte minutažu za deset minuta, da biste u šestoj nedelji (kada ste na polovini programa) vozili prvo petnaest minuta laganim intenzitetom, zatim trideset minuta s jednim stupnjem otpora više, a onda opet petnaest minuta laganim intenzitetom.
Poslednjih šest nedelja najbolje je držati se kombinacije: deset minuta laganim intenzitetom, deset minuta za stupanj jači otpor, deset minuta stupanj otpora za jedan viši od prethodnog, deset minuta najviši otpor, deset minuta stupanj otpora za jedan niži od prethodnog, deset minuta laganim intenzitetom. Ukoliko vam je previše komplikovano da vodite računa o stupnjevima i minutaži, bilo bi dobro da svakog dana po sat vremena vozite sobni bicikl laganim intenzitetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.