U trendu

Srećniji na poslu – kako to?

Ponekad ni sami nismo svesni koliko nas očajanje natera da izgovorimo stvari koje nikada ne bismo rekli kada bismo se bavili poslom koji volimo. A nemaju svi tu sreću. Zbog toga neki od nas pribegavaju različitim lažima kojima pokušavaju da se liše odgovornosti na poslu kojim se bave. Krajnja posledica takvog ponašanja uvek je dovođenje sebe u još nezgodniju situaciju. Posao treba da nam upotpunjuje život, a ne da njime vlada. Da li postoji način da budete srećniji na poslu? Postoji. Da li postoji način da zaustavite stres? Postoji.

Ne dozvolite sebi da budete zatvoreni u kancelariji. Dva puta nedeljno izađite s posla na vreme. Najavite šefu i kolegama izlazak i zabeležite to u rokovnik. Nipošto nemojte dozvoliti da budete na silu uvučeni u prekovremeni rad, posebno ukoliko želite da smanjite poslovno opterećenje koje vam gomila stres na vrat. Ukoliko na vašem radnom mestu postoji vreme koje je predviđeno za pauzu, iskoristite ga. Deset minuta – deset minuta. Nije važno, pauza vam je potrebna. Iskoristite tu kratku minutažu da se prošetate oko zgrade. Neće se desiti ništa strašno ako nakratko napustite svoje radno mesto. Probajte da obećate sebi da ćete prestati da mislite na posao onog trenutka kad budete izašli iz kancelarije. Ako vam je potrebno, pričajte o dnevnim novostima – ali samo petnaestak minuta. Morate da napravite jasnu razliku između posla i kuće. Zato zaboravite poslovne razgovore i proveravanja mejlova kada ste kod kuće.

Potrudite se da vaš društveni život ne bude zasnovan na poslovnim kontaktima. Neophodni su vam prijatelji i van kancelarije, a ako ih nemate, nađite neki hobi. Morate da se osigurate da imate život van posla. Tako će vam biti mnogo lakše da mu se vraćate kada treba. Pazite na ishranu i ne izbegavajte vežbanje. Najlakši način da se poslovno istrošite jeste da ne budete fizički spremni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.