U trendu

Status je pokretač

Svi, ili barem većina, složiće se s tim da je za svakog muškarca socijalni status daleko važniji nego za bilo koju ženu.

Kad je reč o ženi s kojom se upoznaje, muškarca prvenstveno interesuju njene proporcije, stanje duha i tek na kraju to da li je slobodna ili zauzeta. Ženska percepcija funkcioniše drugačije.

One se prvo zapitaju: ko je taj čovek? Zatim slede pitanja tipa čime se on bavi – šta radi u svom životu? Od čega živi?

Na taj način muškarci kao da čvrsto srastaju sa svojim poslom, pa eventualni gubitak posla doživljavaju kao sigurno gubljenje delića samog sebe. Svi znamo koliko je lako izgubiti posao danas. Da li to onda znači i da se povećava broj izgubljenih muškaraca?

Istina je da mnogi muškarci danas žive u stanju stalnog straha. Uopšte nije teško proveriti da li pripadate toj grupi. Dovoljni su vam parče čistog papira, naoštrena olovka i malo dobre volje kako biste se suočili s istraživanjem. Na papiru zapišite sva svoja obeležja po redu važnosti koji ćete sami odrediti u tom trenutku. Ko ste vi zapravo? Diplomirani pravnik, teniser ili načelnik akušerske klinike? Ukoliko na prva tri mesta budete stavili svoja personalna zaduženja, stavke o steknutim diplomama i slično, to je siguran pokazatelj da ste podložni tom strahu.

Međutim, s time se ne treba boriti. Treba iskoristiti karte koje već imate u rukama. Vaše obrazovanje vam nipošto neće naškoditi. Pokušajte da sebe predstavite kao nekog drugog, a ne samo kroz profesiju. Predstavite sebe onakvim kakvim vas vide drugi. Ljubavnik, prijatelj, suparnik? Mnogi statusi ostaju ili se uspostavljaju i kada se izgubi posao. Status nije ono što vam plaća račune za stan – status je ono kako se osećate u svojoj koži. To je nešto što je važnije i od bankovnog računa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike