U trendu

Stres koji vreba (2)

Kada ste pod stresom, potpuno je normalno i shvatljivo da većinu vremena provodite fokusirajući se na ono što izaziva stres. Ali šta ako je to cena koju plaćate nauštrb onoga što bi vam pomoglo da se opustite? Hhvatanje u koštac sa svim doživljenim neprijatnostima ostavlja malo mesta za interakciju s drugim ljudima i uživanje u spoljnim aktivnostima. Šta možete da učinite? Oslobodite vreme tako što ćete više stvari raditi odjednom. Najveće gubljenje vremena u ljudskim životima je ulaženje u trag razlozima.
Ako morate da odete do brice, pokupite nešto s hemijskog čišćenja i svratite do radnje; uradite sve to u jednom hodu. Ovo vas sprečava da ponavljate putovanje i traćite vreme. Na poslu se ponašajte isto tako. Razgradite projekte na njihove najjednostavnije delove i pomerajte se s jednog koraka ka sledećem, ili ćete u suprotnom ponavljati stvari koje ste već završili. Ovo ostavlja prostora za povratak vašem omiljenom hobiju, bilo da je to igranje pokera, bilijara ili nešto treće. E, sad, usled stresa se događa da više gledamo televiziju, a da manje čitamo. Za televiziju je potrebno manje onoga što čitanje zahteva u velikoj meri – koncentracije. Stres slabi vašu sposobnost da se koncentrišete, tako da ne čudi što gledate druge kako nešto rade, umesto da sami radite.
Pasivno zurenje u prizore je mnogo lakše nego obrada reči, a kada je vaš um napet, potrebno mu je da se opusti. Zato ćete gledati bilo šta, čak i kulinarske emisije. Televiziju ipak ne treba potpuno odbaciti. Samo je potrebno da se zapitate da li je gledate da biste se opustili ili da biste pobegli od dosadne anksioznosti. Ako je reč o ovom drugom, pokušaji da na silu čitate neke od svojih omiljenih romana neće vam doneti ništa dobro. Biće vam samo teže da se koncentrišete jer će vas druge stvari ometati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.