Svoj najveći neprijatelj

Poznat vam je taj tip: trebalo bi da bude više pozicioniran na društvenoj lestvici, a još uvek vas gleda iz ogledala. Ima talenta, dobro izgleda, frizura mu je sjajna, a on se ne miče s mesta. Izgleda mu kao da svi prolaze pokraj njega, i onda – tres! Odjednom je na podu, leži na leđima i gleda ostale kako prelaze crtu na cilju mnogo pre njega. Ne, on nije glup. Nije ni nekompetentan, lud, slab strateg, niti lošiji po bilo čemu od prosečnog muškarca. Pati od bolesti koja nas sve pogodi pre ili kasnije. Spotiče se o samog sebe. Postavlja prepreke tamo gde ih nije ni bilo. Ukratko, on je svoj najveći neprijatelj.
On je majstor odugovlačenja. Ali, da bi to mogao da bude način nečijeg života, potrebna je velika mudrost. Ako "poslednji minut" za obavljanje određenog posla nije precizno određen, biće problema. Noć pre predavanja nekog važnog projekta nije pravo vreme. Poslednji minut bi u tom slučaju trebalo da bude mesec dana pre "noći pre". Veliki projekat se zatim pretvara u mnoge probleme i tada, naravno, zadaci koje treba obaviti postaju još komplikovaniji. Jedino ako ste Supermen, možete sve obaviti u "noći pre". Pošto Supermen niste, bolje je planirati stvari i dobro proceniti obim posla koji vas očekuje. Još jedna greška koja se često događa jeste da odgađamo obaveze, a to je tek posebno opasna zona, u koju ne treba ulaziti osim ako ne postignete izuzetno visok stupanj umeća.
Teškoće s odgovornošću i ažurnošću mogu da pogode svakoga u svakom trenutku. Svako od nas ima "onaj dan", kada najradije ne bi radio ništa, kada bi sve obaveze pomerio za posle praznika, kada sebi kažemo verovatno najveću laž na svetu – od sledećeg ponedeljka stvari radim potpuno drugačije. Ono što se češće događa u stvarnosti jeste da taj ponedeljak preraste u čekanje sledećeg ponedeljka, a rokovi da se određeni posao obavi postaju sve kraći. Uostalom, kao i šansa da će sve biti obavljeno profesionalno i onako kako se od nas inače očekuje. Naravno, ima i onih koji jedino u stresnim "stani – pani" situacijama mogu da urade posao najbolje moguće, ali to je već druga tema.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike