U trendu

Trčanje – da ili ne?

Sigurno ste od mnogih svojih prijatelja i prijateljica čuli da odbijaju svaki drugi vid sportske rekreacije (teretana i plivanje, na primer) zbog toga što nemaju vremena za takve akcije, pa se u mnogo većoj meri i mnogo češće opredeljuju za trčanje. Hvale osećaj koji ta aktivnost izaziva u njima, štede vreme, mogu da trče bilo gde i bilo kada, dakle, štede i novac. Ima li onda negativnih posledica koje bi džoging mogao da proizvede? Ima.

Mnogi veruju da je trčanje dobro za srce i nisu daleko od istine kada vam to govore, ali čućete i one koji će vam sa velikim ubeđenjem reći da je trčanje veoma štetno za zglobove. Možda ćete im i poverovati, a ne bi trebalo. Istina je da se zglobovi snažno opterećuju prilikom trčanja; u krajnjoj liniji, prilikom svakog vašeg koraka na njih deluje sila koja je do dva-tri puta teža od težine tela. Ipak, kada je ta sila nekim slučajem do sedam puta veća, opterećenje na zglobovima može postati rizično.

Lagani džoging čak poboljšava funkcionisanje zglobova, a tome se valja prepustiti u svakoj prilici. Proizvodi se više tečnosti u zglobovima i ona tada postaje razređenija. Posledica je to da se hrskavica optimalno snabdeva hranljivim materijama. Doduše, mogući problemi javljaju se prilikom povećane telesne težine i kod ljudi koji za vreme trčanja ne opterećuju ravnomerno zglobove, na primer, zbog toga što im je karlična kost iskošena ili imaju iskrivljene noge.

U svakom slučaju, ukoliko nekoliko puta nedeljno, ili barem jedanput u toku nedelje trčite, nemojte brinuti o svojim zglobovima. Trudite se da se ne opterećujete previše kilometrima koje ste prešli i postepeno, ali sigurno povećavajte kilometražu kako se ne biste preterano zadihali. Ukoliko vodite računa o sebi, nijedan sport neće biti kontraproduktivan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.