U trendu

Vaš stomak i vi

Otkako je sveta, veka i piva, pitanje koje muči svakog muškarca jednostavno je i glasi: "Kako da se oslobodim sala oko struka?". Otkad je sveta, veka i fitnesa, odgovor na to pitanje je mahom isti. Najbolje vežbe za skidanje sala (ili, ako više volite da mu tepate, "pojasa za spasavanje") jesu njihovo visočanstvo trbušnjaci. Međutim, treba biti racionalan i stalno imati na umu da ogroman broj trbušnjaka iz dana u dan jednostavno nije pravo rešenje. Ukoliko se samo iscrpljujemo očekujući rezultate, oni će možda vremenom i doći, ali će nas pre toga uporno zaobilaziti. To vam je isto kao sa pričom o pripremanju hrane – ako je pripremamo s nervozom, mala je verovatnoća da će nam ona prilikom jela prijati.
Tajna leži u pravilnom doziranju i kreativnom načinu izvođenja. Pre svega, trbušnjake ne treba raditi više od tri puta nedeljno. Trbušni mišići (čak i ako se ne vide od sala), kao i svi drugi mišići, zahtevaju odmor. Rasporedite vežbe za trbušne mišiće u svoj nedeljni plan treninga u teretani tako da uvek imate bar jedan dan odmora između. Nekoliko reči o kreativnosti: morate obratiti pažnju na kvalitet vežbi koje radite. Raznovrsnost i složenost vežbi doprineće bržem napretku (u ovom slučaju gubitku sala, što je konačni cilj). Radite bočne trbušnjake, sklopke, zasuke, podizanje nogu, ubacite rekvizite (pilates lopta, medicinka i tegovi mogu biti od neprocenjive pomoći).
Kratko rečeno, budite kreativni u osmišljavanju svojih vežbi. Vrlo je važno i da ne zapostavite kardiotrening i da se pravilno hranite. Bar tri puta nedeljno izdvojite vreme za trčanje, plivanje ili vožnju bicikla. Ne forsirajte se preterano. Ne treba raditi sve spomenuto, nego napraviti pravilan izbor koji će biti prilagođen vašem vremenu i snazi koju posedujete. Umereni tempo u dužem periodu najbolje je rešenje. Ishrana je bitna koliko i vežbanje. Jedite češće i u manjim porcijama, ne izgladnjujte se, jedite niskokaloričnu hranu, ali ne odričite se u potpunosti ugljenih hidrata i masti. A piva? Ako vodite računa o svom zdravlju, onda ne morate da se odričete ni piva.

1 komentar
  1. Zoran Živanović

    Svako vežbanje je dobro, normalno umereno, i ako unesemo manje kalorija nego ih izgorimo doći ce do rezultata u vremenu. Ipak je vaš savet malo jednostran. Nije to tako jednostavno, a nije ni naučno. Jer salo se nagomilava sistemski, a kod različitih polova na rasličitim mestima. Kod muškaraca oko struka. Prema tome salo sistemski i odlazi. Znači, kompleksnijim aerobičnim vežbanjem, brzo hodanje, trčanje, a postoji i formula pa i pravilna dijeta. A i prisustvo ugljenih hidrata je važno za sagorevanje sala, to je naučna istina. Tako da je važno da i sam proces gubljenja sala nije previše ubrzan nego umeren, rekao bih oko 350 g mesečno. Ni naglo mršavljenje nije dobro kao ni naglo gojenje. To je moje mišljenje, a podeliće ga sa mnom verovatno mnogi.

Napišite komentar