Vozite trezni

Često se dogodi da i ne primetite koliko alkoholnih pića popijete, ali se njihov uticaj vrlo brzo odrazi na vaš organizam. Ako na prazan stomak popijete čašu alkohola, njegov učinak primećuje se već posle 15 minuta, a ako je popijete u toku obroka, reakcija se događa posle sat vremena. Kada ga jednom progutate, alkohol odlazi pravo u krv, kroz želudac i creva, a ona ga zatim prenosi u mozak, gde uspori sve ili sasvim poremeti rad pošto alkohol deluje na organizam kao sedativ.

Samo dve čaše dovoljne su da se dostigne 0,50 grama alkohola po litru krvi – a toje prag za koji se već naplaćuje kazna i uzima dozvola. Pri toj količini, osobe koje nisu navikle na alkohol osećaju laku opijenost. Mnogi i nemaju osećaj pripitosti, ali piće uprkos tome utiče na njihov organizam. Tako već nastaju opasne promene: opada sposobnost opažanja u vožnji i znatno se produžava vreme reakcije. Ovaj postotak alkohola izaziva osećaj opuštenosti, a pri tom se smanjuje budnost i usporavaju se refleksi. Pri toj pripitosti vidno polje sužava se u tolikoj meri da vozač ne razlikuje ploče sa natpisom ili pešake koji žele da pređu ulicu, kao ni vozila koja nailaze iz smerova pod pravim uglom. Teže se podnose i noćna zaslepljenja svetlima vozila koja dolaze iz suprotnog smera.

U stvari, vozač se ponaša kao kratkovida osoba koja vozi bez naočara. Sa 0,80 grama alkohola u krvi, što odgovara količini od tri-četiri ispijene čaše, vozač više uopšte ne može upravljati automobilom i sa velikim poteškoćama se snalazi u saobraćaju. Treba imatu na umu da alkohol pruža osećaj lažne sigurnosti, jer vozača navodi da potcenjuje rizik i da se lakše upusti u kršenje zabrana. Otuda dolazi do preteranog povećanja brzine i zaboravljanja na sigurnosni pojas.

Kada ste pripiti, najbolje je da sačekate dva sata – toliko je organizmu potrebno da otkloni čašu alkohola – sve druge varijante trežnjenja krajnje su beskorisne. Zbog toga, budite strpljivi i sačekajte pre nego što mutne glave sednete za volan i napravite nepotrebnu komplikaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.