Za pravi odmor

Pre nego što posegnete za lekom ili potražite lekarski savet zbog nesanice, utrnulosti ruku ili ukočenosti, proverite da li jastuk i dušek dobro podupiru vaše telo i kičmu. Ne morate baš da zadirete u najsitnije detalje, ali proverite da li su vaši dušeci napravljeni od zdravog sintetičkog materijala. Možda tu leži ključ vaših neprospavanih noći?

Poznata je priča da su se naučnici dugo mučili da poboljšaju uslove boravka kosmonauta u vasionskom brodu, tragajući za dovoljno elastičnim materijalom koji će biti gibak pod telom, ali i dovoljno čvrst da bi telesnoj masi mogao da pruži adekvatan oslonac. Na kraju je otkriven materijal sličan testu – poliuretan. Pod pritiskom i toplotom prilagođava se obliku tela, a kada se ne koristi, vraća se u prvobitni položaj. Zašto je ovakav dušek bolji od onih koji su napravljeni od vune, perja ili sunđera?

Tokom spavanja od posebne je važnosti da se telo čitavom površinom oslanja na dušek. Na običnim madracima, međutim, tačke oslonca su samo pojedini delovi tela – lopatice, kukovi, jedna ruka. Budući da se na maloj površini pritisak tela povećava, cirkulacija se usporava ili zaustavlja, a telo se gotovo refleksno brani čestom promenom položaja. Stalno okretanje razbija san i zato neki ustaju iz kreveta umorniji nego što su legli. Međutim, ležaj koji su koristili kosmonauti, a koji se kasnije našao u širokoj upotrebi, pomaže telu da zauzme najudobniji položaj.

Kakav je to osećaj? Kao na vodenom krevetu, ali bez pratećih vibracija. Ovakav dušek i jastuk preporučuju se svima za dobar san, a naročito mladima u vreme rasta, da bi se na prvom mestu sprečilo krivljenje kičme. Udobna posteljina omogućiće vam zdrav san, a jastuk u koji možete da utonete i obezbedite svom vratu ispravan položaj u toku noći učiniće da izbegnete ukočenost vrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.