U trendu

Zeleno, volim te, zeleno

Živimo u vremenu stalne žurbe, stalno smo u pokretu, uvek u gužvi, opterećeni stresom i potrebom da na vreme stignemo od tačke A do tačke B. Ali, da li nam se zaista baš toliko žuri? Da li nam se žuri baš toliko da nemamo vremena da neku plastičnu flašu ili konzervu popijenog pića bacimo u kantu za đubre? Valjda mislimo da jedna takva sitnica kao što je plastična flaša ili konzerva ne čini ekološku katastrofu? Naravno da svi mi znamo šta je ispravno uraditi. Međutim, neki od nas razmišljaju: "A šta ja imam od svega toga?" Ako se već sebično razmišlja, stvar treba posmatrati i na sledeći način: ono što je najbolje za životnu sredinu uvek je najbolje i za nas same.
Uvek je tako, ali ne zato što je u poslednje vreme veoma moderno izjašnjavati se kao ekološki osvešćen muškarac. Činjenica je da je kvalitet vazduha koji udišemo i vode koju pijemo podjednako važan koliko i naša briga o tome šta jedemo i kako i koliko vežbamo. Ako ćemo borbom za životnu sredinu bez pesticida i plastičnog otpada učiniti nešto dobro za sebe – i otpočeti na taj način borbu za sopstveni bolji život na ovoj planeti – onda ispravni, ekološki izbori treba da budu veoma visoko kotirani na našoj listi prioriteta. Drugačije ne bi smelo da bude.
Treba pogledati činjenicama u oči – trud koji ulažemo u životnu sredinu koristi i nama, a ne samo planeti. Zapravo, to je možda prva najbolja stvar koju sami možete učiniti za sebe – već danas. Budite malo sebični. Zar vas nimalo ne nervira kada vidite nekog prolaznika kako nemarno baca praznu flašu od vode ili bilo kakve otpatke po prirodi? Nemoguće je ostati imun na tu vrstu bahatosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.