Žene i kilaža

Ženama je nadasve važna telesna težina. Njihova svakodnevica ispunjena je čestim merenjem; uvek su nadohvat ruke razni uređaji, od običnih do digitalnih. Naravno, najcenjenije su nepouzdane vage koje umanjuju kilograme. Ako se saberu profiti modnih časopisa i farmaceutskih kompanija koje proizvode nebrojene preparate za mršavljenje, zarade se mogu porediti sa prihodima avionske industrije. U skidanju težine žene pokušavaju sve, od tableta do pijenja jedne jedine čaše vode u doba punog meseca.

Naravno, čim ima hiljadu preporuka, nijedna nije dobra. Uzgred, čujte i hiljadu i prvu: jedite samo onoliko koliko ste zaslužili, umnim, a naročito fizičkim radom. Dakle, najpre ide zasluga, pa tek onda hrana, a ne jelo na kredit. Ženski kilogrami i njihov raspored su prastari problem. Međutim, nije mršavost oduvek u modi, kao što ni danas nije moderna u svim delovima sveta. Najvažnije je, dakle, rasporediti kilograme. Postoje delovi tela (recimo, grudi) oko kojih bi se skoro sve žene složile u želji da budu teže, ali se razlikuju današnja shvatanja o „sedalnom predelu“; svakako znate o čemu je reč.

Obavezna je želja da on bude pristojne veličine, a kada se pređu dimenzije onoga što je u trendu, nastaju nevolje. Poslednjih decenija ekstremna veličina nije poželjna. Šta obavezno ide sa povećanom ženskom težinom? Povećanje sedalnog dela. Naravno, u praistorijsko vreme to je bila glavna ženska seksualna odlika, a postojanje takvog kulta potvrđuju brojni arheološki nalazi. Ženska kontura morala je biti ženska – samo to se smatralo važnim. Danas caruje lice. Krupni pozadinski delovi prestali su da budu u modi, mada povremeno blesne poneka fantastična ženska pozadina, poput one koju poseduje Bijons Nouls, i podseti muškarce na prastare estetske svetonazore.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.