U trendu

Bangkok najpopularnija destinacija

Svetska metropola koja će tokom ove godine ugostiti najveći broj turista jeste Bangkok i očekuje se da će u glavni grad Tajlanda, makar na jedan dan, do kraja godine boraviti čak 21,47 miliona putnika. Na drugom mestu po broju strani gostiju je London sa 19,88 miliona turista, a na trećem Grad svetlosti – Pariz sa očekivanih 18,03 miliona posetilaca – rezultati su tradicionalnog istraživanja o najpopularnijim gradovima-turističkim destinacijama na svetu, kompanije „Master kard”.

Globalni indeks gradova-destinacija obuhvata 132 popularne svetske urbane sredine iz pet područja planete, a gradovi se rangiraju na osnovu podataka o broju međunarodnih posetilaca i preko granične potrošnje koju ostvare.

U tradicionalnom istraživanju, koje se sprovodi već 15 godina, iznenađujući je skok Dubaija, koji se u top-deset našao na četvrtom mestu sa 15,27 miliona posetilaca. Grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) najbolje je plasirana destinacija u kategoriji potrošnje. Naime, gosti u Dubaiju ostavljaju najviše para tokom 12 meseci – čak 31,3 milijarde dolara čime je sa trona skinut London, koji je doskora držao šampionsku poziciju. Arhitektonsko čudo u pustinji je prešišalo grad na Temzi skoro duplo. Gosti u Londonu, očekivanja su, ostaviće ove godine samo 19,8 milijardi dolara.

Zanimljivost je i da je u prvih 10 gradova čak pet iz azijsko-pacifičke regije, što ukazuje da su tradicionalne destinacije u Evropi ili Severnoj Americi postale pomalo „pase” i da Azija i Bliski istok postaju značajnije tačke na globalnoj ekonomskoj mapi sveta.

U Sjedinjenim Američkim Državama, na primer, prednjači Njujork, u koji najčešće dolaze gosti iz Evrope, ali i iz Brazila, Japana i Kine i daleko nadmašuje druge gradove severnoameričkog kontinenta. U istraživanju je navedena i lista gradova sa najbrže rastućom tendencijom broja poseta. U top-deset urbanih sredina gde će broj gostiju biti veći i za više od 20 odsto jesu iz Azije i Bliskog istoka: od Abu Dabija u UAE do Čengdua u Kini.

Svuda se kupuje, a u Evropi dobro jede

U ovogodišnjem istraživanju, prvi put je ispitivan i motiv putovanja: da li se u određeni grad ide zbog posla ili zadovoljstva?

Lista za ovu godinu je pokazala da prvih 20 gradova na listi ljudi posećuje iz privatnih razloga. Izuzetak je Šangaj, u koji se najviše dolazi zbog posla.

Tokom turističkih boravaka, najviše novca troši se na kupovinu, ali samo na kontinentima van Evrope. Na Starom kontinentu najveći deo novca putnici troše u restoranima, dakle na hranu, i to najviše u Amsterdamu, Beču, Istanbulu, Milanu, Parizu i Pragu.

(A. C. Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar