U trendu

Hong Kong najskuplji grad na svetu

Hong Kong je pretekao prestoncu Angole, Luandu, postavši najskuplji grad na svetu za nerezidente, pokazalo je objavljeno najnovije godišnje istraživanje američke konsalting kompanije Merser (Mercer).

Posle tri uzastopne godine na čelnoj poziciji u Merserovom Izveštaju o troškovima života, Luandu je u 2016. godini sa tog mesta potisnula azijska metropola, čemu je doprinelo jačanje honkoškog dolara, prenosi agencija Frans pres.

Istraživanje Merser konsultantske grupe upoređuje cene više od 200 proizvoda i usluga u preko 200 gradova sveta, uključujući troškove stanovanja, hrane, prevoza, odeće, kućnih potrepština, zabave…

Referentna jedinica za poređenje cena je Njujork, a kretanje vrednosti nacionalnih valuta se meri prema dolaru, koji je značajno aprecirao u proteklih godinu dana. Honkoški dolar je vezan za američku „zelenu“ novčanicu.

„Generalno govoreći, cene su ostale stabilne širom sveta“, izjavio je za Frans pres Bruno Rokemon iz kompanije Merser Francuska, pripisujući uspon ili pad gradova na rang listi uglavnom fluktuacijama deviznih kurseva.

Tako je snažan jen pogurao Tokio za šest mesta naviše, što je japansku prestonicu pozicioniralo kao petu najskuplju destinaciju na svetu za život nerezidenata.

Iza drugoplasirane Luande, našao se Cirih, dok je Singapur zauzeo četvrto mesto.

Troškovi života u nekoliko američkih gradova takođe su porasli na krilima jakog dolara.

Nasuprot tome, gradovi u zemljama čije su valute deprecirale postali su povoljniji za život doseljenika, pri čemu je Moskva zabeležila najspektakularnije „topljenje“ cena, što je uticalo na to da se glavni grad Rusije spusti sa 17. pozicije najskupljeg grada za strance u svetu na 67. mesto.

Na samom začelju ove tabele od 209 gradova, nalazi se glavni grad Namibije, Vindhuk, prenosi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar