U trendu

Maldivi (2)

Priča o Maldivima ne bi bila potpuna bez onoga po čemu je ova ostrvska zemlja poznata turistička destinacija, a to je ronjenje. Ovo je jedna od najpoznatijih ronilačkih destinacija na svetu, i to s razlogom. Lepota podvodne flore i faune privlači mnogo turista, a pošto je temperatura mora između 25 i 30 stepeni Celzijusa, podvodno uživanje u svim morskim lepotama ovih ostrva još je privlačnije. Ako i niste vični ronjenju, a hteli biste da uživate u svim lepotama i bogatstvu korala, možete uzeti časove ronjenja u mnogobrojnim školama. Evo nekih od najpoznatijih grebena za ronjenje.

Lavlja glava je podvodni park koji se nalazi u kanalu. Na udaru je veoma jakih podvodnih struja i zbog toga ima reljef s mnogo podvodnih terasa, koje su savršeno mesto za veliki broj riba, od malih do velikih, od kojih su najpoznatije tune i ajkule, a tu se može videti i veliki broj kornjača. Lepotu ovog grebena upotpunjuju puževi i predivni sunđeri, kao i neki od najlepših mekih i tvrdih korala, koji prekrivaju ovaj greben.
Kudu je zaštićeno podvodno sklonište koje liči na leđa dvogrbe kamile. Raspon dubine ovog grebena je od 6 do 35 metara, a sam greben prekriven je sunđerima i koralima. Fascinantan je broj riba koje žive u tom području. Ogromna jata riba plivaju na sve strane, a tu možete i videti jegulje, škampe i ribu list. Ako ste na Maldivima, ronjenje na ovom grebenu nipošto ne bi trebalo propustiti.
Girifushi Thila je jedno od najlepših mesta za ronjenje. Ovaj greben smešten je između dva spoljašnja atola, a jake podvodne struje čine ga mestom pogodnim za život korala i riba. I on je zaštićen, a raspon dubine je od 10 do 30 metara, s mnoštvom podvodnih terasa, pećina i pukotina. Najveći deo grebena prekriven je žutim, plavim i narandžastim visećim mekim koralima, kao i predivnim morskim lepezama. Jaka morska struja privlači mnoštvo riba, a ovde možete naleteti na sivu ajkulu, tunu ili barakudu. Ronjenje na ovom mestu je zaista izazov, i da biste uživali u podvodnom svetu ovog grebena, morate biti veoma dobar i iskusan ronilac.

Foto: Jhovani_serralta/Pixabay.com
Foto: Jhovani_serralta/Pixabay.com

Srednja tačka se nalazi na sredini kanala Tamburudu. Tu rone zaista iskusni ronioci i oni avanturističkog duha. Dubine se kreću u rasponu od 10 do 100 metara. Specifičnost ronjenja na ovom mestu ogleda se u tome što nakon skoka u vodu ulećete u duboko plavetnilo dok vas morska struja ne odvuče do početka grebena, gde jata ajkula kruže na velikim dubinama. Jaka morska struja odneće vas duž celog grebena kako biste mogli da uživate u svoj lepoti koju on pruža.
Nassimo Thila se nalazi u fantastičnom kanalu Bodu Kalki. Stubovi ovog velikog grebena visoki su i do 40 metara. Prekriveni su žutim, crvenim i narandžastim koralima i velikim lepezama. Terase grebena prekrivaju stotine različitih raznobojnih korala i mnoštvo riba.
Rasfari je spoljni greben severnog Male atola. Njegova lepota ogleda se u tome što njegovi strmi zidovi padaju s dubine od 10 metara do dubine od 25 metara, a zatim prelaze u ravnu površinu, da bi opet padali do dubine od 90 metara.
Sunlight Thila čine dva mala grebena koji od marta do oktobra privlače veliki broj džinovskih morskih đavola, kada u njihovu blizinu vetrovi donose veliki broj planktona. Između grebena je 70 metara dugo peščano dno s koralima. Iskusni i oni manje iskusni tu mogu uživati u pogledu na džinovske ribe koje kruže iznad njihovih glava dok čuče na dnu, u pesku između grebena, i posmatraju ovaj veličanstven prizor. Ronjenje na ovom grebenu danas je velika atrakcija, pošto nije retkost da u isto vreme možete posmatrati i desetak i više voh riba u isto vreme.
Banana greben je još jedno od poznatijih mesta za ronjenje na Maldivima. To je i jedan od najboljih grebena za ronjenje, ali i jedan od najopasnijih, zbog jakih podvodnih struja. Ime je dobio po svojoj istočnoj strani, koja je u obliku banane. To je savršeno mesto za veliki broj malih i velikih riba, kao i mnoštvo korala.
Pobeda Maldiva je veštački greben, nastao naseljavanjem podvodnog života na olupinu teretnog broda dugog 110 metara, koji je u ovim vodama potonuo 1981. godine. Ovaj „greben“ ćete posetiti tako što se niz 12 metara dugi kanap spuštate na palubu broda, gde ste zaštićeni od morskih struja. Mnoštvo kornjača i veličanstvena lepota korala deluju zaista fascinantno. Takođe, možete uživati u pretraživanju prostorija ove olupine i komandnog mosta. Na povratku pruža vam se pogled iz ptičje perspektive na ovaj zaista predivan primer toga kako priroda na kraju sve prilagodi sebi. Ovde se ne preporučuje ronjenje neiskusnim i amaterima.
Uz ronjenje, na Maldivima možete uživati u krstarenju predivnim ostrvima ove zemlje, a pri tome možete da se kupate na različitim, zaista lepim plažama. Pored klasičnih brodova za krstarenje sve to možete da probate i u podmornicama, iz kojih možete posmatrati podvodni svet.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar