U trendu

Muskat – zelena oaza okružena stenama (2)

Iako Muskat deluje pomalo dosadno na prvi pogled, ako izdvojite malo više vremena za šetnju gradom, otkrićete zanimljivu mešavinu kultura. Ukoliko želite da se zaista odmorite, u samom gradu možete pronaći i predivne plaže, od kojih se najlepše nalaze u okolini najveće gradske džamije Sultan Qaboos. Međutim, ako zaista tražite egzotične peščane plaže, na samo dvadesetak kilometara istočno od grada nalaze se brojne osamljene uvale, ali i odlične lokacije za ronjenje. Od zanimljivijih "vodenih" izleta tu je onaj koji vas vodi u posetu delfinima, koji rado borave u teritorijalnim vodama Omana. Ako vas više privlači pustinjska avantura, na pola sata vožnje džipom prema unutrašnjosti imaćete priliku da uživate u predivnim peščanim prostranstvima i da otkrijete život beduinskih porodica. Brojni su i tradicionalno uređeni kampovi, gde možete prespavati i tako u potpunosti doživeti čari pustinjskog života, ali i pravu atmosferu arapskih noći.
Već posle samo desetak minuta vožnje od oboda grada započinje područje kamene pustinje i što se više udaljavate od grada postajete svesni da je Muskat još samo jedan od onih gradova koje su usred pustinje mukotrpno stvorile ljudske ruke. S druge strane, ako se u toku posete Omanu ne odmaknete dalje od Muskata, verovatno nećete ni pomisliti da se pustinjski pejzaž nalazi negde u blizini. Naime, veći deo grada prekriven je izvanredno održavanim zelenim površinama, a okolina glavne gradske avenije Madinat al-Sultan Qaboos ukrašena je cvećem koje kao da prkosi okolnom kamenom pejzažu.
Od kulturnih dešavanja u gradu najpoznatiji je Festival Muskat, koji se održava svake godine između januara i februara i predstavlja idealnu priliku za posetioce da dožive istinsku tradiciju Omana, njegovu kulturu, ali i današnjicu, koja nije nimalo promenila duh i moral ljudi. Uz brojne nastupe uživo, izložbe i prezentacije, festival takođe posećuju i inostrani izlagači, kojih je svake godine sve više. Uz tradicionalni deo ovde ćete naći i cirkus, domaće i strane muzička zvezde, zabavne parkove, takmičenja i sve druge finese savremenog sveta.
Korisne informacije
Neki od najboljih restorana, kao što su Mumtaz Mahal i Khargeen, nalaze se u gradskoj četvrti Qurm, koja je ujedno poznata i kao poslovna i komercijalna četvrt. U sklopu ove četvrti nalazi se i prirodni rezervat, koji predstavlja idealno mesto za posmatranje ptičijeg sveta, po kojem je i ceo Oman nadaleko poznat. Klima-uređaji su najbitnija stvar u svakodnevnom životu i gotovo da nema javnog prostora u kojem temperatura nije rashlađena na 15 do 17 stepeni. Zato, ako ne želite da ceo dan preživljavate preterane temperaturne šokove, Muskat je najbolje posetiti tokom zimskih meseci, kada dnevna temperatura ne prelazi 30 stepeni, a tokom decembra i januara često je prijatnih i suvih 25 stepeni.
Jedan od najlepših primera gradske ali i omanske arhitekture je grandiozna džamija sultana Qaboos-a, koja je za javnost otvorena svaki dan, osim četvrtka i petka, od 8 do 11 časova. Sagrađena je kao sultanov dar stanovnicima naselja Al Ghubrah povodom 30. rođendana samog kvarta. Uprkos prihvatanju običaja savremenog društva, Muskat je još uvek dosta konzervativan grad, pa obavezno treba pripaziti da okolo ne idete razgolićeni. Hotelski smeštaj nije nimalo jeftin i većina osrednjih hotela s četiri zvezdice naplaćuje jedno noćenje oko 120 evra po sobi, a uz nekoliko hostela i apartmanskih hotela koji ipak nude nešto jeftiniji smještaj, Muskat obiluje i veoma luksuznim hotelima od kojih skoro svaki ima svoju plažu. Aerodrom je od grada udaljen oko 35 kilometara prema gradiću Sebu na zapadu, viza se plaća pri samom ulasku u zemlju, a ako želite da vidite što više od Muskata, ali i od Omana, najbolje je da iznajmite automobil.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar