U trendu

Šetnja kroz Šangaj

S populacijom većom od 18 miliona stanovnika (i skoro šest miliona doseljenika) Šangaj nosi titulu najpopularnijeg i najrazvijenijeg grada u NR Kini još od davne 1930. godine. Reka Huang Pu deli grad na dva dela; stari deo grada na zapadnoj obali poznat je kao Puksi, a Pudong na istočnoj obali nezadrživo juri ka nazivu kineski Menhetn. Šangaj je zapravo fascinantni miks istoka i zapada. U njemu možete naći tradicionalne Šikumen kuće pored evropskih zdanja, kao i najveću kolekciju art-deko zgrada na svetu. Zbog velikog uticaja zapada u 20. veku grad na mahove podseća na Pariz ili Montreal, tjudorski stil daje mu dah Nemačke, a zgrade iz 1930. podsećaju vas na Njujork ili Čikago.
Najbolji način da upoznate Kineze i Kinu je potpuno besplatan! Posmatrajte ljude – tako ćete za sat vremena saznati više nego da ceo dan provedete u turističkoj turi autobusom. Ovim "sportom" možete se baviti bilo gde, ali možda je najbolje da se locirate na Narodnom trgu (Renmin Guančang), gde ćete zasigurno sresti ogromnu mešavinu turista, Kineza, stranaca, poslovnih ljudi, mlade mondene, decu u školskim uniformama i, naravno, neizbežne policajce, koji svojim pištaljkama pokušavaju da nadjačaju zaglušujuću buku saobraćaja.
Saobraćaj je još jedan interesantan doživljaj u Šangaju. Preporuka je da ni pod kakvim okolnostima ne sedate za volan sami, jer na šangajskim ulicama nema pravila. Automobili se kreću u svim mogućim pravcima, a često i suprotno od propisanog. Inače, gradski prevoz funkcioniše solidno i na raspolaganju su vam metro, autobus ili trajekt. Ako želite da na neobičan način započnete dan i upoznavanje s ovim egzotičnim gradom, pridružite se hiljadama Šangajaca u jutarnjem vežbanju taj čija na Bandu (šetalište duž obale reke Huangpu) ili u Šangajskom parku u samom centru grada.
Sledeća destinacija neka vam bude stari kineski grad (Nanši), gde možete da se upoznate s pijacom prepunom svakakve robe i neobične hrane, uključujući zmije, pa čak i pse. U ovom delu grada nalaze se najstarije kuće, koje datiraju još iz 17. veka. Vredi ih videti pre nego što se pojavi buldožer, jer u Šangaju zgrade nestaju preko noći, a istom brzinom se i grade.
Ako se umorite od egzotičnih prizora, posetite "francusko nasleđe" (Luvan), kolonijalni deo grada pun predivnih vila i apartmanskih naselja iz 20-ih i 30-ih godina 20. veka, kada su Francuzi ostavili svoj pečat.
Preostalo vam je još samo da se prošetate po Jing Anu, gde se nalaze dva najveća budistička hrama – Jing An Si i Ju Fo Si, kao i najveći broj vrhunskih hotela i restorana. Kada govorimo o predahu, obavezno sedite u jedan od barova ili kafea na Ksuhuiju, severozapadnom delu grada, gde možete obaviti i većinu kupovine, jer upravo tu se nalaze najvažniji tržni centri.
Kada padne veče, na raspolaganju su vam brojni noćni klubovi koji su otvoreni do ranih jutarnjih časova, jer Šangaj je grad koji živi 24 časa dnevno. Ipak, nemojte zaobići karaoke klubove, omiljeni vid zabave Kineza, u kojima ćete osetiti pravi duh izlaska u ovom gradu.
Što se tiče hrane, nemojte očekivati ništa što ste već probali – sve je mnogo ukusnije! Dok se neki od najboljih šangajskih restorana nalaze u hotelima, ima i odličnih privatnih restorančića koji konkurišu cenama, ali i kvalitetom. Nemojte se plašiti da obedujete ni na pijaci, ali ne preporučujemo da zavirite u kuhinju! Možda naoko neće delovati primamljivo, ali je jedno od jedinstvenih iskustava. Šangajska kuhinja se tradicionalno bazira na soja sosu, šećeru i ulju, a popularna su i "pijana jela" – razne vrste mesa ili ribe marinirane u lokalnom šaoksing vinu.
Ako vam Šangaj bude izgledao kao prevelik i nebezbedan, u potpunoj ste zabludi. Milion i po kamera prati svaki pokret grada, a manje od jednog minuta potrebno je da policija stigne na mesto bilo kakve nezgode. Posebno se vodi računa o strancima i turistima, prema kojima se Šangajci i njihova vlada odnose s posebnom pažnjom.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.