U trendu

Vijetnam (2)

Nekad zabranjeni Purpurni grad bio je prilično uništen tokom rata, ali je delimično restauriran i otvoren za posetioce. Hue je odlična početna stanica za obilazak Demilitarizovane zone, koji uključuje razgledanje tunela koje su kopali Vijetnamci, dugih i po nekoliko kilometara, i posetu nekadašnjoj Američkoj vojnoj bazi. Tunela ima i u drugim delovima Vijetnama, kao i više hiljada nagaznih mina, zbog kojih nije uputno napuštati utabane staze. Vijetnam ima i morsku obalu koja fascinira belinom svojih peščanih plaža. Nga trang je jedna od najpoznatijih, pravi raj za kupače, koja pored bogatstva korala i predivnih ostrva nudi odličnu morsku hranu. Halong je prelep morski zaliv s više hiljada manjih ostrva, među kojima je grupa od 1.900 ostrva pod zaštitom Uneska. Samo ime Halong znači "gde se zmaj spustio u more", kako legenda objašnjava nastanak zaliva, dok su ostrvca nastala dok je ljutiti zmaj mlatarao svojim repom.
Zvanični jezik je vijetnamski, a pored njega se govore engleski, francuski, kineski i ruski, kao i mnogobrojni dijalekti. Vijetnamska valuta je dong; za jedan dolar može se dobiti oko 15.000 donga. Budizam je preovlađujuća religija u Vijetnamu, pored taoizma, konfučijanizma i kaodaizma – autohtone vijetnamske religije, koja je mešavina svih nabrojanih s hrišćanstvom, animizmom i još koječim. San svakog vijetnamskog budiste je da bar jednom u životu ode do Pagode mirisa, meke budizma u Vijetnamu, koja se nalazi na šezdesetak kilometara od Hanoja. Najviše vernika okuplja se u vreme proslave Vijetnamske nove godine, koja se računa po lunarnom kalendaru i pokretni je praznik.
Vijetnam se može pohvaliti sa oko 500 različitih jela, od kojih su mnoga sasvim egzotična za Evropljane. Plod zmaja izgleda kao mali ananas, a ima ukus kivija; tu su i vodena jabuka, liči, neka vrsta trešnje s tri koštice, i mnogi drugi plodovi za koje nikad niste ni čuli, a koji se mogu ubrati s grane ili kupiti za male pare. Za tri dolara u Vijetnamu možete dobiti obrok od bar tri jela, kao što su mešavina banana, krastavaca, zelenog korijandera i ribe u pirinčanom papiru, morski račići kuvani u kokosovom mleku i pirinač spreman u bambusovoj kori. Vrlo popularna je jedna vrsta supe od svinjskog i pilećeg mesa, s knedlama od pirinčanog brašna i dodatkom različitog povrća, koja se zove fu. Kafa koja se pije u Vijetnamu veoma je jaka i zaslađena. Pored puteva nalaze se kiosci u kojima se prodaju pečeni kučići, mačići i pacovi. U restoranima ćete na jelovniku naći meso majmuna, jegulje, svakojakih reptila itd. Ne bojte se da ćete slučajno pojesti srodnika svog kućnog ljubimca; ovi specijaliteti se iz ponude na meniju izdvajaju veoma visokim cenama.
Ne postoji pravo vreme za posetu Vijetnamu, jer ćete uvek naći neko mesto s klimom kakva vam odgovara. Jedino valja izbegavati sezonu monsunskih kiša, od maja do septembra. Sam boravak i prevoz u Vijetnamu ne košta puno, jer je njihova prosečna mesečna plata veoma mala, ispod 30 američkih dolara. Polupansion u vrlo dobrom hotelu s tri zvezdice košta tridesetak dolara.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.