U trendu

Viseći vrtovi Haife

Bahai vrtovi su vrtovi bahai religije, a smešteni su u izraelskom gradu Haifi. Poznati su i kao viseći vrtovi Haife i ubrajaju se među nova svetska čuda. Osamnaest terasa stepenasto se spušta s planine Karmel, okružujući grobnicu Baba, osnivača bahai religije. Vrtovi su nastali u njegovu čast i postali su internacionalno sedište mlade bahai religije, koja je nastala u Persiji sredinom 19. veka.
Bahai veruju u jedinstvo svih religija i da su božiji poslanici poput Mojsija, Isusa i Muhameda bili poslati u različitim vremenima sa svojim učenjima, koja su odgovarala tadašnjim promenljivim društvenim potrebama, ali s istom porukom. Poslednji od ovih božanskih poslanika bio je Bahha´ Allah (1817-1892). Turske vlasti su ga proterale u Ako, gde je i nastalo njegovo učenje. Baha´u´llah je tokom jedne od svojih poseta Haifi 1890. godine pokazao svome sinu mesto gde treba da bude sahranjen. Posle njegove smrti, njegovi učenici su tajno preneli ostatke u Svetu zemlju i tu ga sahranili. Originalne planove za ove vrtove osmislio je poslednji čuvar bahai vere, Shoghi Effendi. Arhitekta Fariborz Sahba započeo je radove na obnovi 1987. godine.
Terase predstavljaju 18 učenika Baba, s devet glavnih krugova unutar kojih je smeštena grobnica. Osamnaest terasa, zajedno s terasom grobnice Baba, čine broj 19, koji ima veliki značaj u religiji bahai i babi religiji. Od same baze vrtovi se protežu niz planinu u dužinu od jednog kilometra. Terasasti vrtovi povezani su stepenicama koje se spuštaju sa strane, zajedno s vodom koja teče preko stepenica i mostića u svaku fontanu pojedinačne terase. Voda koja se spušta niz vrtove cirkuliše u zatvorenom sistemu unutar svake fontane, tako da zapravo nikud ne otiče.
Ovo je prelepa kreacija koju održavaju sledbenici bahai vere. Briga za svaku biljku dovedena je do savršenstva. Postoje čak i metalni ramovi prema kojima se šišaju čempresi. Vrtovi su dizajnirani tako da su potpuno izolovani od spoljašnjih zvukova. Pružaju mir i na taj način prenose poruku o jedinstvu čovečanstva. Kada uđete u vrtove, osećate se kao Alisa u Zemlji čuda. Na sve strane nalaze se čempresi i cveće iz celog sveta. Svaka terasa uređena je na isti način, s fontanom u sredini i dve palme sa strane, a pod njima se nalazi cveće. U dnu bahai vrtova, ispod poslednje terase, smeštena je velika fontana okružena belim mermernim platoom. U sredini terasa dominira kupola Babove grobnice. Ispred nje se nalazi poseban vrt s cvećem posađenim u različitim savršenim geometrijskim oblicima. Poseta vrtovovima je besplatna, ali se morate prvo najaviti. Za žene je obavezno nošenje šala preko ramena i suknja ispod kolena. Nemojte zaboraviti, ovo je ipak hram.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.