U trendu

Baltičko pecanje

Sve što jedan pecaroš može da poželi pronaći će u Švedskoj: velike ribe, atraktivne vode i netaknutu prirodu. Bez obzira na to da li ste početnik ili već iskusan ribolovac, velika avantura je zagarantovana. U zavisnosti od toga šta želite da pecate, švedska obala nudi različite mogućnosti. Za pecanje štuke ova zemlja se smatra jednom od najboljih na svetu. U nebrojenim jezerima i rekama ima neograničeno mnogo štuke, a njihova težina ide i do 20 kg. Duž cele švedske obale ima i srebrne morske pastrmke.
Losos se naziva i kraljem ribe. A krenuti u potragu za njim s iskusnim vodičem (ili bez njega) smatra se najvećim ribolovačkim zadovoljstvom. Ako želite šarana, crvenperku, krapa, deveriku, ribu linj, pastrmku, zubaca, zlatulju i ostalu ribu, u Švedsku ćete se vraćati iz godine u godinu.
Pecanje je izuzetno popularna rekreacija i u glavnom gradu Švedske, Stokholmu. Često možete da vidite ljude koji pecaju losose čak i u samom centru grada. Štapovi se zabacuju s nekih od mnogobrojnih gradskih mostova. Turisti i posetioci mogu da pecaju skoro svuda, jedino im je potrebna lokalna pecaroška dozvola. Zabranjeno je pecati samo na nekoliko mesta, na primer, na ušću reke u Baltičko more.
Losos, losos pastrmka, zubatac ili skuša smeju se pecati pod uslovom da su standardne veličine. Rekord drži losos od 20 kg. Morska pastrmka lovi se u jesen, zimu i proleće. Lososu je sezona u leto i jesen. Baltička haringa, deverika i zubatac love se tokom mrešćenja, na proleće.
Čitava oblast između Gradske većnice i Blokhusudena na ostrvu Jurgorden, inače smeštenim u centru grada, pravi je raj za pecaroše koji se namerače na lososa ili pastrmku. Nešto manja količina grgeča, štuke i velikih zubataca može se naći kod Stromsborga ili Jurgord kanala od kasne zime pa sve do leta.
Avgust je tradicionalno sezona slatkovodnih rakova u Švedskoj. Moguće je čak da i sami ulovite sopstvenog u jezeru Melaren. Od 20. avgusta pa sve do 10. septembra dozvoljen je lov na rakove. Sve dok ih je u korpi do 50, možete ih poneti kući. Preko te količine je kažnjivo. Ako uopšte imate sreće da uhvatite ijednog.
Svako ko poseduje štap može besplatno da peca u Stokholmskom arhipelagu. Za druge pecaroške metode potrebna vam je takozvana dozvola za sportsko pecanje, baš kao i za gorepomenute slatkovodne rakove. Cena je 150 kruna ili 1.250 dinara i važi u stokholmskim vodama. Oko 1.000 dozvola proda se zagriženim lovcima na rakove svake godine. Školska deca u Stokholmu takođe znaju da imaju „čas pecanja“. Tada se umesto u salu za fizičko izlazi do najbliže vode s pecaroškim štapovima. Ulov se obično vraća u vodu, a ponekad nosi i mami.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.