Kanarska ostrva – čisto uživanje

Zahvaljujući celogodišnjoj letnjoj klimi i moru prijatne temperature – rajska Kanarska ostrva poznata su u čitavom svetu. Leti je retko kad toplije od 25 do 28 stepeni, dok zimi ne pada ispod ugodnih 18 do 20 stepeni. Dobar razlog da se pretopli letnji dani i hladni zimski meseci provedu upravo tamo.

Većina hotela koncentrisana je u turističkom centru Plaja de los Kankajos na istoku i Puerto Naos na zapadu. Za La Palmu je tipičan veliki izbor kuća za odmor i apartmana. Mnogi od njih leže u čistoj i idiličnoj planinskoj oblasti, romantičnom priobalju ili umetnički razuđenoj obali. Najčešća reč Palmerosa je trankuilo, što znači mirno, opušteno. Niko na ostrvu nije nervozan niti napet. Domaćini uživaju u svojoj cafe solo (espreso) ili cafe cortado (espreso sa mlekom) sedeći na divnom trgu koji ima svaki grad i svako selo ili kupujući namirnice na slikovitim pijacama.

Veliki broj Evropljana otkrio je ovo zeleno ostrvo vulkanskog porekla i našao tu svoju drugu domovinu. Oni koji su imali sreće da posete i dobro upoznaju ovaj mali raj ispred afričke obale poželeli su da ga, ako ne već trajno nasele, obavezno još jednom obiđu, makar na samo desetak dana.

Kanarska ostrva leže ispred severozapadne obale Afrike i pripadaju Španiji. To je čista idila za ljubitelje sunca. Hacijenda San Horhe nalazi se u turističkom mestu Los Kankajos. Prelepa građevina u kanarskom stilu predstavlja glavni cilj brojnih gostiju. Palmerosi vole slavlja, pa ih priređuju svakog meseca. Razlog za to se uvek nađe. Za prve dane nove godine to su Tri sveta kralja ili početak cvetanja badema.

Meka putnika je i Nacionalni park „Kaldera de Taburiente“, koji nudi jedinstvenu floru i faunu. Kotlina koja u prečniku ima 210 kilometara nastala je erozijom i vekovnim ispiranjem vodom. Tipičan primer šarolike ostrvske arhitekture su drveni balkoni u glavnom gradu Santa Kruz. Toplu atmosferu daju i turisti, koji tokom čitave godine dolaze u ovu rajsku baštu. Samo na par sati letenja avionom od evropskih gradova nalazi se Flora sa 365 dana u punom cvetu.

Jedinstveno umetničko delo prirode je Karko Azul. To je prirodni bazen za kupanje koji leži na severoistoku ostrva, nedaleko od San Andresa i Saucesa. Tu se možete mirno kupati, bez bojazni od velikih talasa sa Atlantika, a krajolik lep kao slika predstavlja pravo uživanje za romantičare. Nežni cvetovi bademovog drveta u kombinaciji sa ostrvskim zelenilom i plavim morem divan su prizor, naročito u Puntagordi na severozapadu ostrva.

La Palma je zaista prelepo ostrvo, pravo zeleno gnezdo Kanara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.