U trendu

Krakov – kamenje koje govori

Dobro došli u grad kamenja koje govori, kako još zovu Krakov, zbog mnogih starih zidina koje su preživele Drugi svetski rat. Brojne građevine govore o posebnoj arhitekturi i istoriji grada. Krakov je stotinama godina bio glavni grad Poljske. Njegovi vladari živeli su u zamku Wawel, koji se uzdiže nad Vislom i u kome je danas smešten muzej grada. Sa svojih 750.000 stanovnika, Krakov je treći grad po veličini u Poljskoj. Zbog svog geografskog položaja odlično je polazište na izlete i piknike.
Pošto je Krakov najstariji univerzitetski grad Poljske, oduvek je privlačio studente i mlade ljude. Grad doslovce pulsira. Živopisne tezge s cvećem, ulični muzičari i umetnici pojačavaju utisak da ste negde na toplom Mediteranu. Najveća pijaca Evrope privlači prolaznike okolnim kafićima, kafanama i restoranima. Uveče se mladi okupljaju u Kazimircu, četvrti koja je bila i mesto snimanja filma "Šindlerova lista".
Tradicija je svuda, čak i u tanjiru. Skoro 200 godina austrijske vladavine uticalo je i na kulinarstvo ovog grada. Jela su izdašna u količini i često veoma raskošna na izgled. Predjela kao šaran u aspiku, mesom punjene piroge ili bogate supe pravi su delikates. U leto je posebno popularna izvanredna hladna supa od krastavaca. Glavnim jelom najčešće se smatra meso u sosu – gulaš ili bogate čorbe, poput poljskog nacionalnog jela – Bigosch. Kupus i krompir vam nikada neće nedostajati kao prilog. A jedan specijalitet je osvojio čitav svet. To je krakovska kobasica, kratka, četiri do pet centimetara debela dimljena kobasica, koja se jede kao narezak za doručak ili večeru. Ko je raspoložen za desert, tu su palačinke, kolači od kvasnog testa ili poslastice od šumskog voća.
Nakon obimnog ručka, kakav je u Krakovu svakako neizbežan, najbolje ide čašica nadaleko čuvene Zubrowka votke s aromatičnim travama. Flaša ovog pića obradovaće i vaše prijatelje kao poklon s putovanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.