U trendu

Krit – ostrvo za uživanje

Retimno, slikoviti gradić na Kritu, glavni je grad istoimene oblasti. Može se pohvaliti izuzetnim plažama i očaravajućim starim gradom i starom lukom.

Istorija grada je bogata i dinamična, često i dramatična. Duboko ukorenjena tradicija i bogata civilizacija najvećeg grčkog ostrva za sobom su ostavile raznovrsne tragove u vidu brojnih spomenika kulture, među kojima su neka od najznačajnijih svetskih arheoloških nalazišta, manastira i muzejskih zbirki.

Da bi se obišle sve znamenitosti grada, najbolje je sesti u vozić i krenuti u obilazak. Retimno je mesto puno kontrasta, staro i novo, venecijansko, tursko, grčko i tradicionalno. Fortreca je venecijanska tvrđava iz 1573. godine, u kojoj se nalaze muzeji, crkve i Ibrahim Hasanova džamija. Tu je i fontana Rimondijevih, to jest, ostaci iz 1626. godine. Lođa ili Klub je mesto gde se okupljala venecijanska gospoda i odlučivala o lokalnim poslovima. Danas je tu muzej. Mesto krase i mnogobrojne mletačke građevine u karakterističnom renesansnom stilu, gde se najbolje vidi arhitektura venecijanskog perioda.

Nezaobilazna je i slikovita mala venecijanska luka iz 14. veka, s tipičnim starim svetionikom. Stara Husein-pašina džamija, nekadašnja crkva pretvorena u džamiju, danas je muzički konzervatorijum. Treba videti i Gradsku kuću u neoklasičnom silu, skver neznanom junaku, veličanstvenu crkvu Teseris, posvećenu četvorici mučenika iz Retimna. Gradski park, najveći i najbogatiji po vrstama biljaka u celoj Grčkoj, pravo je mesto za rashlađivanje u vrelim letnjim danima.

Naravno, tu su i izlasci, šoping, zabava, klopa, piće i obavezno Grci – ali pre svega odmaranje i uživanje na prelepim plažama Krita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar