U trendu

Lisabon – grad čežnje na obali okeana

Dobro došli u Lisabon, glavni grad Portugala! Grad prožet svetlošću, koji se proteže na sedam brdašaca, leži u zalivu reke Težo na zapadu Iberijskog poluostrva, na obali Atlantskog okeana. Nekadašnja metropola moreplovaca nije izgubila svoj šarm – još uvek su u trgovačkim četvrtima ulice podeljene prema robi koja se u njima prodaje, veš se suši ispred prozora, a uveče se čuju zvuci melanholične muzike u živopisnim ulicama.
Dobra polazna tačka za razgledanje grada jeste Castelo de Sao Jorge, s kojeg se pruža panoramska slika grada. U okviru zidina nalazi se Alfama, stari grad, s lavirintom koji prave uske uličice i mnogobrojni restorani. Na ovaj deo grada nastavlja se Baiksa. Tu se mogu kupiti zanatlijski proizvodi, kao što su pletene korpe, predmeti od bakra, grnčarija i, naravno, prepoznatljiva i poznata plava keramika. Čak i ako se nakratko nađete u Lisabonu, uočićete vrednost tamošnje kuhinje. Restorani se nalaze na svakom ćošku. Jede se u svako doba dana, pri čemu su ručak i večera naročito obilni. Ukusni specijaliteti su jela s ribom i plodovima mora, ukiseljene masline, jagnjetina i jaretina. Postoje brojni restorani u kojima se uživo izvodi fado muzika.
Pravo zadovoljstvo pričinjava kupovina, kako u velikim tržnim centrima tako i u malim nostalgičnim prodavnicama. Vlažna klima doprinela je bujnom cvetnom rastinju koje se prodaje na cvetnoj pijaci. Verovatno najlepše razgledanje grada možete doživeti vozeći se tramvajem broj 28. Ova linija vodi od Alfame, preko Baikse i Bairo Alto, sve do groblja Prazeres. Tramvaj vozi brzinom od svega 30 kilometara na čas. U južnom delu Lisabona, u regionu Setubal, nalazi se očaravajući Arabida zaliv. Duž stenovitih plaža možete uživati u kupanju na mirnim i izolovanim lokacijama. Kula Torre de Belem, simbol Lisabona, izrađena je oko 1515. godine u središtu Tehe. Odatle su nekada kretali moreplovci na svoja avanturistička putovanja. Videti i biti viđen, razgovarati s prijateljima i uživati u životu. Poseta kafićima deo je portugalske svakodnevice. Sastajalište je kafić „Nicola“ na Praca Dom Pedro.
Lisabon spada u koloritom najbogatije gradove sveta. U njemu se prepliću mavarska i evropska kultura, on je zaista pravi susret slika sa dva kontinenta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar