U trendu

Luksemburg – Gibraltar severa (2)

Ponudu noćnog života u glavnom luksemburškom gradu možemo podeliti na tri oblasti. Jedan deo odvija se na području Starog grada, gde se uglavnom nalaze "klasični" kafići i restorani, kao što je Brasserie Guillaume, ali i popularni i skupi klub Secret Garden, smešten pored Place du Théâtre. Drugi deo je u Clausen-u i Grund-u, gradskim kvartovima koji obiluju engleskim i irskim pabovima, a poznat je i kao "Les rives de Clausen". Bivša industrijska zona i centrala pivare Mousel danas su centar zabave, posebno leti, kada su postavljene brojne letnje bašte. Od pabova popularni su Scott’s i Pygmalion, a od klubova Melusina. Treći vid zabave može se nađi oko železničke stanice i uz Rue de Hollerich, gde su uglavnom trendi barovi i klubovi sa živom muzikom, kao što su Marx i Den Atelier.
Prevoz u Luksemburgu je veoma dobro orgazovan. Noćna autobuska linija CN1 svakog petka i subote od 22 časa do tri časa posle ponoći povezuje gradski centar, Clausen i Grund sa železničkom stanicom i Hollerich-om. U samom gradu ima 25 autobuskih linija, ali pošto je zaista većina turističkih atrakcija dostupna i pešice, isplativost kupovine karte dolazi do izražaja samo prilikom odlaska na aerodrom ili u "evropski kvart" Kirchberg. Jednokratna karta (billet courte-durée), koja se može korisiti pri vožnji autobusom, ali i regionalnim vozom važi dva sata i košta 1,50 evra, dok karnet od 10 karata košta 12 evra.
Smeštaj u Luksemburgu je prilično skup, što je najviše odraz visokog standarda, ali i činjenice da je ovo jedan od tri glavna grada Evropske unije. Tako možete uživati u hotelima "Hotel Le Royal", "Sofitel Luxembourg Le Grand Ducal" i "Hilton Luxembourg" sa pet zvezdica. Međutim, mogu se pronaći i kvalitetni hoteli sa četiri zvezdice, kao što je to "Albert Premier", ili jeftiniji hoteli i hosteli, kao što je "Luxembourg City Hostel". Većina njih smeštena je u samom gradskom centru i na potezu prema Glavnoj železničkoj stanici.
U turističke atrakcije koje obavezno morate posetiti spada Nojminsterska opatija (Abbaye de Neumünster), koja je ime dobila po nekadašnjoj benediktinskoj opatiji. Prvi put je bila izgrađena u 16. veku, posle čega je uništena, da bi redovnici ponovo počeli da je grade 1606. godine na području grada pod nazivom Grund. Katedrala Notre Dame je glavna crkva u Luksemburgu i sedište nadbiskupije, a posvećena je Majci Božijoj. Gradnju su 1613. godine započeli isusovci u prepoznatljivom kasnogotskom stilu. Palata velikog vojvode (Palais Grand-Ducal) službeno je sedište velikog vojvode od Luksemburga, u kojoj obavlja većinu svojih dužnosti. Smeštena je u samom centru Starog grada, odmah pored Place Guillaume. Pont Adolphe (Adolfov most) najpoznatiji je most u Luksemburgu, a povezuje Boulevard Royal i Avenue de la Liberté preko reke Pétrusse. Izgrađen je između 1900. i 1903. godine, kao odraz težnje za što boljom povezanošću dva dela grada. Spomenik sećanja (Gëlle Fra) čuva uspomenu na poginule luksemburške vojnike u Prvom svetskom ratu, a originalno je postavljen 1923. godine.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.