U trendu

Madeira – ostrvo cveća

Blaga klima, božanstveni proplanci, egzotični biljni svet, primamljivi kulinarski specijaliteti. To je Madeira, prava zavodnica s Atlantika. Evo kako izgleda putovanje u raj.

Dobro došli na ostrvo cveća i sunca – Madeiru! Ovo mesto s pravom nazivaju ostrvom večitog proleća. Zahvaljujući Golfskoj struji, leti je temperatura na ostrvu prijatna, dok su zime blaže. Zbog toga se Madeira ubraja u jedno od omiljenih odredišta za odmor, i to cele godine. Iako ovo portugalsko ostrvo ima površinu od samo 741 kilometara kvadratnih, u ponudi ima mnogo zanimljivosti: istorijske spomenike, živopisne trgove i ulice u glavnom gradu – Funkalu, prelepe bašte, slikovita sela, fantastične pejzaže, neobična vulkanska grotla, prelepe prirodne plaže i očaravajući pogled.

Na ovom ostrvu glavni specijaliteti pripremaju se od ribe, a najpoznatije jelo je espada – pravi se od crnih dagnji, kojih ima još jedino u japanskim vodama. Tu je još i espetada, ražnjići s lovorom i mesom. Tipično jelo je i cabra, a caldeirada de peixe je riblja čorba, naravno, s vinom.

Seoce Porto da Kruz smešteno je pored vode na severnoj strani Madeire. Tu se brda uzdižu iz mora u visinu do 740 metara i s njih se pruža spektakularan pogled. Tipičnu šarenu narodnu nošnju ne nose samo članovi brojnih muzičkih grupa već i prodavci cveća. Na ostrvu Porto Santo, koje pripada Madeiri, pronaći ćete ono što nedostaje ostalim ostrvima Madeire – peščane plaže duge kilometrima, kao što je Vila Baeira; zbog zlatnožutog peska zove se i Ilha Dorada. Živa, bučna i vesela atmosfera vlada na najpoznatijoj pijaci u Funkalu. Posetioce očekuje bogata ponuda cveća, voća, povrća, mesa, ribe i sira. Oko 590 metara visoko Penja de Agvija, ostrvo stena, deluje impozantno. Brdo je teško dostupno, a ime je dobilo po orlovima, koji su ga nekada naseljavali.

U celom svetu poznato je vino s ovog ostrva, koje se ne služi uz jelo, već kao aperitiv ili uz desert.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)