U trendu

Mirisni jug Francuske

Provansa – samo ime budi snove: mediteransko umeće življenja, miris lavande, majčine dušice, ruzmarina i divljeg belog luka; senoviti hlad seoskog stabla, čaša crnog vina, svež kozji sir i hrskavi baget. Veliki slikari Sezan i Van Gog dolazili su u Provansu zbog neverovatne svetlosti, a inspirisala ih je igra sunca s veličanstvenim pejzažima.

Poznati gradovi kao što su Arl, Avinjon, Marselj, Nica ili Kan oslikavaju protivrečnosti Provanse, čiji južni deo Francuzi nazivaju mondenski Cote d“Azur. Čar ovog regiona je u tome što se u njemu na malom prostoru stapaju suprotnosti: krševite planine, ljupke visoravni, duboke gudure, prostrane i romantične ravnice, guste šume, polja lavande blagog mirisa, vinogorja i plantaže maslina. Tu, gde je mešavina začinskog bilja poznata u celom svetu kao Herbs de Provance, možete uživati u odličnim specijalitetima. Najbolje je u večernjim satima sedeti na terasi restorana i jesti jagnjetinu, aromatični ratatui i svež sos Nicoise uz čašu kvalitetnog vina od grožđa iz lokalnih vinograda.

Sa svojim kulama i tornjevima papska palata u Avinjonu podseća na tvrđavu. U velikom dvorištu danas se odvijaju raznovrsne svečanosti. Na jugu Provanse, usred idile koju čine močvare i peščane stepe, nalazi se postojbina belih kamarg konja. Jašući na leđima ovih rasnih konja, možete uživati u divljem i istovremeno romantičnom pejzažu. U Martigu se nalazi još jedna od slikovitih provansalskih luka. Slikari su ga rado posećivali kako bi na svojim slikama ovekovečili svetlost juga. Prijatni ambijent i danas poziva na uživanje. Male prodavnice su prave riznice. Isplati se izdvojiti nekoliko sati i provesti ih u razgledanju, jer možete naići na vrlo zanimljive unikatne radove.

Pont du Gard je most visok 49 metara, a dug 275. Ostatak je vodovoda dugog 50 kilometara još iz vremena Rimljana koji je snabdevao vodom grad Nimes. Danas se na obalama reke Gard okupljaju i mladi i stari i uživaju u kupanju. Blistavi zalasci sunca, azurnoplavo nebo iznad nas, a beskrajna polja lavande opojnog mirisa svuda oko nas. Tako izgleda kada se nađete u Provansi, na jugu Francuske, u zemlji svetlosti i prelepih boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar