Neprikosnovena prestonica piva (foto)

Minhen, grad u Bavarskoj, verovatno je najpoznatiji po svom festivalu piva – Oktoberfestu, nastalom pre skoro 200 godina. Danas je to najposećeniji sajam na svetu, koji pruža ovom gradu veselje tokom čitave godine. Dođite na Theresienwiese (Terezijine livade), smestite se u jedan od petnaestak šatora, od kojih je verovatno najpoznatiji Schottenhamel, i uz Maß (krigla od jednog litra) i pšenično pivo probajte najbolje bavarske delikatese, kao što su Weisswurst, Spätzle ili Leberkäse. Imajte na umu da su sobe za vreme ovog festivala rezervisane mesecima unapred i zato svoje mesto treba potražiti mnogo ranije.

Naravno, pošto festival prođe, možete krenuti do grada i pogledati šta sve Minhen pruža. Najpoznatiji trg je Marienplatz, gde se nalazi Gradska većnica – Neues Rathaus, i najlepši sat s kukavicom na svetu – Glockenspiel, koji svakog dana u 11 časova ima svoju „predstavu“. U neposrednoj blizini su i „vrt piva“, Hofbrauhaus, toranj stare većnice, Alter Rathausturm, zatim gradske crkve Theatinerkirche i Frauenkirche, čija su dva tornja postala simbol grada, a prozori, koji se ne vide pri ulazu u crkvu, već su deo legende. Svake godine na Marienplatz-u se odvija i Christkindlmarkt, bajkoviti božićni sajam, koji je već vekovima prava bavarska tradicija.

Foto: flyupmike/Pixabay.com
Foto: flyupmike/Pixabay.com

Karlsplatz je poznat po jednim od retkih sačuvanih vrata starog grada, Karlstor, u čijoj blizini se nalaze Palata pravde – Justizpalast, i pešačka zona s brojnim prodavnicama. S druge strane centra grada je Residenz, bivša rezidencija bavarske aristokratije, danas preuređena u muzej. Kad smo već kod kulture, postoji ceo kvart oko Königsplatz-a, Kunstareal, gde su najpoznatiji muzeji u Minhenu – tri Pinakoteke (stara, nova i moderna) i Glipoteka. Ludwigstrasse je jedna od četiri kraljevske avenije. Tu se nalazi Trijumfalna kapija, Siegestor, spomenik veoma sličan pariskom i rimskom. Maximilianstrasse je pojam za luksuzne trgovine, ali i za Maximilianeum, palatu Bavarskog parlamenta, koja je smeštena s druge strane reke Isar.

Foto: Romi/Pixabay.com
Foto: Romi/Pixabay.com

Minhen je grad zelenila i parkova. Najpoznatiji su Hofgarten i Engleski parkovi – Englischer Garten, koji su po svojoj veličini drugi najveći park u Evropi. Odlična mogućnost za dan proveden u prirodi, to je ono čega u Bavarskoj zaista ne nedostaje. Možete izabrati jedan od mnogih predivnih dvoraca, kao što su Neuschwanstein, Nymphenburg ili Linderhof, ali i posetu nekom od slikovitih gradića, kao što je Rothenburg ob der Tauber.

I ljubitelji sporta moći će da uživaju u Minhenu. Allianz Arena, dom dva gradska fudbalska rivala, pravo je remek-delo sportske arhitekture, a tu je i Olimpijski park, u kojem uz stadion možete obići i Olympiaturm, najviši toranj u gradu. Na njegovom vrhu se možete smestiti u restoran, uživati u pogledu na grad i obližnje Alpe, a dok se platforma lagano vrti oko svoje ose, vi možete da uživate uz svoje piće i da razmišljate o tome kako je život zaista lep.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.