U trendu

Ostrvo čudesne lepote (foto)

Heraklion je glavni grad Krita, nekada važna mletačka luka. Kulturni centar je Hanija, egzotični i izazovni miks venecijanske i otomanske arhitekture.

Agios Nikolaos je ušuškan u zalivu Mirabelo. Retimno, mediteranski gradić sa svojom renesansnom arhitekturom, venecijanskom tvrđavom, muzejima i peskovitim plažama nudi bogatstvo lokaliteta za obilazak. Hersonisos je grad koji živi dan i noć. Kosmopolitski i otvoren za sve prohteve, na samom obodu Evrope, izazovan već zbog svoje istorije, Krit je ostrvo kome se, kada se jednom dođe na njega, uvek vraća.

Foto: Basiafocz/Pixabay.com
Foto: Basiafocz/Pixabay.com

Knosos je prva i najreprezentativnija palata minojske civilizacije. Datira iz 12. veka p. n. e. U želji da posetiocima da bar približan uvid u to kako je izgledao, delimično ga je rekonstruisao ser Artur Evans, koji ga je i otkrio. U Knososu se nalazi i legendarni lavirint, ali i brojni detalji koji najbolje govore o sofisticiranosti Minojaca.

Festos je bio drugi najvažniji grad Minojaca. Osnova je identična kao u Konsosu, ali za razliku od njega u Festosu ima sasvim malo fresaka. Ostrvo Elafonisi, s izuzetnim plažama, nalazi se na jugozapadu Krita. Manastir Arkadi je simbol borbe Krićana za oslobođenje od turske okupacije i značajan evropski spomenik kulture. Blizu su i pećine za koje se veruje da je u jednoj od njoj rođen Zevs. Tu je i klanac Samarija, nacionalni park dug 18 kilometara, jedna od najuzbudljivijih atrakcija.

Foto: Yolanda/Pixabay.com
Foto: Yolanda/Pixabay.com

Krićani su dugovečni (možda je razlog tome izuzetno maslinovo ulje) i bitno drugačiji od ostalih Grka, što je mišljenje svih koji su bili na Kritu. Ratnički narod je svoju srčanost i borbenost najupečatljivije pokazao u Drugom svetskom ratu i čuvenoj Kritskoj bici 1941, koju su ostrvljani naoružani svim i svačim, a pre svega hrabrošću, ipak izgubili. Ljudske žrtve bile su nemerljive – svaka ostrvska porodica izgubila je najmanje po jednog člana.

Do današnjeg dana, u spomen na žrtve, kritski muškarci, naročito brđani, po pravilu imaju duge brkove i obučeni su u crno. Inače, navika da se naoružavaju ostala je još od turskih vremena, a da su laki na okidaču pokazuju i brojni izrešetani saobraćajni znaci. Krićani govore svojim dijalektom, muzika nije tipično grčka, već se oseća i jak uticaj arapskog melosa, instrument je lira, a u pesmama se uglavnom spominju nastradali u ratu. Šta da ponesete s Krita? Već pomenuto maslinovo ulje, med, koji je izuzetan zbog bogatstva začinskih biljaka, vino i sariki – kapicu koju nose muškarci.

2 komentara
  1. Doktor Zo

    Prepisano iz Press on line.

  2. Francesco Sinibaldi

    Refulgent sun. Your delicate look appears in the field to cover the sadness of an innocent glimmer…. Francesco Sinibaldi

Napišite komentar