Ski-centri: Bugarska (2)

Bansko je zimski centar koji je od Sofije udaljen 160 km u pravcu Grčke. Nalazi se na 936 metara nadmorske visine, u podnožju planine Pirin. Planina Pirin (2.914 metara) je na Uneskovoj listi zaštićenih prirodnih predela. Prosečna visina snežnog pokrivača kreće se oko dva metra, a srednja temperatura u januaru iznosi -2 stepena Celzijusa. Sezona skijanja traje od sredine decembra do sredine aprila. Ovaj zimski centar raspolaže ski-stazama ukupne dužine 20 km.
Bansko je u stvari etno-gradić, čije ime potiče od titule ban. Ovo mesto je u prošlosti bilo sedište banova i veoma važan transportni centar za vreme turske vladavine tim krajevima. Svaka nova gradnja koja se započinje u ovom ski-centru zbog toga mora biti u etno duhu. Inače, sam gradić je prepun objekata koji su izgrađeni u tradicionalnom stilu karakterističnom za ove prostore i kafana u nacionalnom duhu. Ukupan broj hotela (140) garantuje smeštaj za svačiji džep; od mikroapartmana do hotela kao što je „Kempinski grand arena“, koji ima 120 deluks soba i 24 apartmana, a sve to začinjeno zatvorenim bazenom, kao i otvorenim bazenom s vrelom vodom, saunama, garažama za kola gostiju…
Pamporovo je verovatno bugarski ski-centar koji je najmanje poznat našim turistima. Smešten je na Rodopima, čiji je najviši vrh Snežanka (1.926 metara nadmorske visine). Ovaj ski-centar poznat je po tome što je to najsunčaniji ski-centar Evrope, sa 270 sunčanih dana. Od Sofije je udaljen 260 km, a od Plovdiva 80 km, gde se nalazi i najbliži aerodrom.
Ovo zimsko odmaralište poznato je po tome što je to omiljeno mesto za zimske sportove i odmor Engleza. Engleski turisti, koji su tu najzastupljeniji, svake godine preko svojih turističkih agencija zakupljuju preko 80 odsto smeštajnih kapaciteta ovog odmarališta. Skijaške staze su dugačke oko 30 km, a najpoznatije su crne, koje se redovno održavaju i maksimalno su pripremljene bez obzira na broj skijaša koji ih koriste u toku dana; osvetljene su reflektorima za noćno skijanje i snabdevene topovima za veštački sneg.
Za razliku od Banskog, ovo zimsko odmaralište je primer nedirnute prirode. Na padinama su podignuti hotelski kompleksi koji se svim svojim detaljima maksimalno uklapaju u prirodni ambijent i ničim ne narušavaju lepotu ovog odmarališta. Staze opslužuju ski-liftovi, od kojih su dva četvoroseda puštena u rad u skorije vreme.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.