Ski-centri u Italiji (foto)

Skijališta u Italiji smeštena su na samom severu zemlje, u blizini granice s Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Sestrijere (preko 400 km staza) i Kormajer (100 km belih staza) nalaze se na granici s Francuskom. Madona di Kampiljo i skijališta ski-centra Liviljo (110 km staza), koji pripadaju regiji Adamelo Brenta, nalaze se na granici sa Švajcarskom.

Područje Dolomiti Superski obuhvata preko 1.220 km skijaških staza, a ovom području pripadaju popularna skijališta Kronplac, Kortina D’Ampeco, Sela Ronde (obuhvata četiri doline – Val di Fasa, Val Gardena, Alta Bađa i Araba). Uz granicu sa Slovenijom su mala vikend skijališta, kao što su Pjaćavela, Tarvisi, Zonkolan i Sela Neve.

Madona di Kampiljo, čuveno elitno skijalište kraljevske prošlosti, smešteno je u dolini Rendeda na 1.550 metara nadmorske visine, ispod vrhova masiva Adamelo Brenta, u parku prirode u oblasti Trentino. Nekada lovište Habzburgovaca, danas je Madona di Kampiljo jedan od najmodernijih italijanskih skijaških centara. Raspolaže sa 60 km staza svih težina, a većina staza pokrivena je topovima za sneg. Žičarama je povezana sa skijalištima Marilevom i Folgaridom, u kojima vam je na raspolaganju 120 km staza. Staze povezuje 26 ski-liftova; staze su locirane istočno od ski-centra, ispod vrha Monte Spinale (2.093 metra), a sa zapadne strane ispod vrha Paso Grosete (2.443 metra). Najpoznatija staza je „3 tre“, na kojoj se voze trke Svetskog kupa u veleslalomu. Petnaest kilometara staza namenjeno je skijaškom trčanju (dve staze su osvetljene), a postoji i park za snoubord. Ovde vam je zabava zagarantovana. Pored restorana, kafića i disko klubova, ovde možete uživati u rekreaciji u zatvorenom prostoru (bazeni, kuglanje, dvorane za tenis), a na otvorenom možete uživati u jahanju i baviti se skijaškim trčanjem ili paraglajdingom.

Foto: Flyupmike/Pixabay.com
Foto: Flyupmike/Pixabay.com

Kronplac spada u red najatraktivnijih italijanskih skijališta zbog svojih širokih i većinom laganih staza. Ski-centar raspolaže sa 80 km staza, od kojih su najduže one na strani Olanga; najzahtevnije staze nalaze se prema Risconeu, a početnicima se preporučuje staza Mijara u St. Vigilu. Najviše sadržaja nudi gradić Bruneck (5 km udaljen od Risconea), gde se nalazi glavna turistička ponuda, a možete posetiti i malo turističko mesto Ehrenburg, koje se nalazi na oko 10 km od Risconea.

Olang pripada području Dolomiti Superski i nalazi se na 1.048 metara nadmorske visine. Nudi mnoge sadržaje za aktivno bavljenje zimskim sportovima i svim aktivnostima na snegu. Ovde postoje staze za sankanje, a možete uživati i u čarima noćnog skijanja, penjati se po zaleđenim slapovima, voziti se bob-taksijem ili uživati u raftingu na snegu.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.