U trendu

Skijatos: opustite se i uživajte

Skijatos je malo ostrvo s tek 14 kilometara dužine i varirajuće širine od oko četiri kilometra. Na tom prostoru raspoređeno je 66 prelepih plaža (uglavnom peščanih). Plaža Kukunaris je zvanično među deset najlepših na svetu, a oduševljavaju i ruralni Mandraki i šarmantna Banana (velika). Svako može naći plažu na kojoj će imati osećaj kao da je njen vlasnik.
Lalarija, plaža do koje se može doći samo brodom, poznata s razglednica i iz emisija "Nacionalne geografije" (velika rupa u steni), ima specifičnu podlogu od crnog šljunka. Ta cela strana je divlja i krije stari grad Kastro (kula). Pri kraju su plaže Mandraki i Banana, do kojih možete doći kombinujući prevoz i pešačenje. Najlepša tišina, bez bombardovanja novim hitovima, i uvek čarobni vetar koji vas hladi ispod trščanih suncobrana daju utisak kao da se nalazite na Karibima.
Kad je smeštaj u pitanju, bolje je potražiti ga na obodu grada, zbog noćnog života i opuštenog vraćanja u kasnim satima. Sam grad Skijatos je prelep, pun živopisnih uličica i balkona. Restorana, diskoteka, lokalnih taverni, poslastičarnica i lokala svih namena ima toliko da ćete se sigurno zaljubiti u neki od njih. "Rokenrol bar", koji je smešten u staroj luci na stepeništu, jedno je od takvih mesta. Inače, 2004. godine bio je izabran za jedan od najboljih lokala tog tipa u Evropskoj zajednici.
Dosta stranaca živi tu. Puno je Engleza koji drže autentične pabove, umetnika sa svih prostora. Sezonskih radnika ima s celog Balkana. Zaradi se dobro, a i nije loše čuti neki poznat jezik. U glavnoj ulici, Papadijamantis, nazvanoj po najpoznatijem meštaninu, pesniku, ima Srba koji prodaju bižuteriju; oni vam mogu naći smeštaj ili dati korisne informacije.
Obavezno treba otići na celodnevno krstarenje brodom "Sveti Nikola". Skopelos i Alonisis, komšijska ostrva, toliko su živopisna da vam neće biti žao 30 evra, koliko u proseku košta tura. Skopelos ima 123 manastira na 4.000 stanovnika. Po romantičnoj teoriji, kada su Osmanlije zaposedale Konstantinopolj, bacali su ikone iz crkava i svaka koja je izronila u priobalju dobila je svoj manastir. Po realnijoj, svaka porodica je pravila u brdima odstupnicu od pirata koji su često pljačkali bogata ostrva, tako da se veliki broj manastira ugnezdio u visini Skopelosa.
Alonisis je kompletan grad koji se ukotvio na vrhu ostrva, a u luci su samo neophodni objekti koji se polako šire. Kada uđete u luku, obavezno autobusom ili taksijem posetite grad jer je dolazak u luku samo predstanica za pravo zadovoljstvo. Poznavaoci kažu da je najlepše ostrvo Skijatos, a grad Skopelos, s čime će se složiti svi koji su imali prilike da ih posete.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.