Večni grad


Rimljani se, bez sumnje, vrlo dobro razumeju u čari života. Sve dok se kuvaju špageti, krize nema. Hrana je jedna od njihovih velikih ljubavi, uz stalni moto: pasta, pasta, pasta!
Kod potomaka Lukula, čuvenog po spektakularnim gozbama u starom Rimu, nema nijednog dana bez testenine. Čak i sasvim mala deca odmah, čim nauče da drže viljušku, vešto barataju dugačkim špagetima ili kratkim makaronima. Bez obzira na to da li su siromašni ili bogati, uz testeninu vole sos od paradajza u svim mogućim varijantama, a gurmani špagete sa skupocenim pečurkama tartufima.
Obično se topla jela jedu dva puta dnevno, a ponekad i tri-četiri puta. Tada se naručuje predjelo, to jest primo piato, a to je obavezno tanjir paste i secondo piato, to jest glavno jelo, od ribe, mesa ili piletine. Posle toga, naravno, slede tipični slatkiši. Rimljani poštuju tradiciju i kad je reč o piću. Uz jela piju božanska vina sa Apenina.
Francuzi su finansirali izgradnju prilaza crkvi Trinita dei Monti kako bi vernici što lakše mogli da je posećuju. Tako su 1723. godine nastale stepenice koje od Španskog trga vode do crkve. Ranije su predstavljale glavno mesto okupljanja mladih iz celog sveta. Danas tu šetaju turisti i uživaju u lepoj panorami uz obavezno fotografisanje. Niko ne može da odoli lepotama Španskog trga. Kratak espreso ili ispijanje kapućina je nazaobilazan deo dana. U Italiji je to prava tradicija. Zato, kada ste u Rimu, nipošto nemojte propustiti taj mali ritual.
Još jedan nezaobilazan simbol Rima je i svakako Koloseum, koji predstavlja najveću građevinu antičkog Rima. Naravno, tu je i čuvena kapitolska vučica sa Romulom i Remom. U Rimu se nalazi i Vatikan, prestonica i srce Katoličke crkve. Ako budete imali sreće, možda ćete videti i papu uživo, a ako ne budete te sreće, sigurno ćete videti švajcarske gardiste.
Ipak, posetioci ove italijanske metropole rado se prepuštaju gostoprimstvu i srdačnosti Rimljana. Rim je pravi raj za gurmane i grad kulinarskih tajni – u tome su se složili svi koji su posetili ovaj grad na Apeninskom poluostrvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.