Oštre kazne za prostitutke i pijane turiste u ovom turističkom gradu

Gradsko veće Venecije podržalo je pravila kojima će se kažnjavati rad prostitutki na ulicama turističkog grada na lagunama.

Kazne će se takođe odnositi na osobe koje tokom noćnih sati konzumiraju alkohol izvan kafića kao i na turiste koji pokušaju da se kupaju u kanalima ili hodaju gradom odeveni samo u kupaće kostime, prenose mediji u regionu.

Stroža pravila deo su izmene politike javnog rada, a doneli su ih gradski većnici desnoga centra.

Venecija godišnje ugosti oko 25 miliona turista, od čega se njih oko 14 miliona u gradu zadrži samo jedan dan, hrleći ulicama i renesansnim crkvama uz gradske kanale.

„Turista u Veneciji mora biti svestan da će u slučaju lošeg ponašanja biti izbačen iz grada“, rekao je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Stanovništvo grada Venecije smanjilo se sa 175.000 nakon završetka Drugog svjetskog rata do današnjih 50 000. Stanovnici se žale kako grad pregaze turisti, dok oni moraju snositi taj trošak.

Gradsko veće izglasalo je u februaru nametanje takse u visini od tri evra za posetioce koji borave u gradu jedan dan, čime bi se financiralo održavanje grada. Početkom 2020. visina takse mogla bi da poraste između šest i deset evra.

Prema pravilima koja su izglasana u utorak, prostitutke mogu bite kažnjene s najviše 500 evra zbog „zloupotrebe javnog prostora“ i ometanja saobraćaja tokom pregovaranja sa svojim klijentima.

U ekstremnim slučajevima protivdruštvenog ponašanja, turisti mogu biti izbačeni iz grada.

„Ne trebamo da ostavljamo prostor nekažnjivosti“, rekao je Brugnaro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.