U trendu

Turisti besni: Satima čekaju da na par minuta pogledaju Mona Lizu

Posetioci najvećeg francuskog muzeja Luvr čekaju u redovima da bi videli njačuveniji sliku tog muzeja, portret Mona Lize Leonarda da Vinčija, piše američki “ Njujork Tajms“ i dodaje da se posetioci ne žale što se u redu čeka veoma dugo, već zato što im je dozvoljeno samo nekoliko minuta da posmatraju slavnu sliku.

Posetioci se žale što nekada čekaju u redu i više sati, što ih čuvari odmah teraju da nastave da idu dalje, a žale se i što je slika tako mala (77×53 cm) pa se loše vidi sa daljine koja je dozvoljena.

Mona Liza je trenutno izmeštena sa svog standardnog mesta jer se ta sala renovira i smeštena je u monumentalnu salu Mediči, gde se nalaze monumentalne Rubensove slike, pa se pored njih Mona Liza „gubi“.

Uprava Luvra predlaže posetiocima da zakažu „susret sa Mona Lizom“ jer samo će oni koji imaju rezervaciju, od njih 30.000 koji dođu samo da vide Leonardovu sliku, moći sigurno da je vide, ali ipak samo nekoliko minuta.

Posetioci se žale da im čuvari dozvole samo minut da naprave „selfi“ pored Mona Lize i tvrde da u Luvru vlada haos i da je loše organizovan.

„Sve je bilo sasvim u redu osim posete Mona Lizi“, žalio se jedan posetilac koji tvrdi da čuvari tretiraju posetioce „kao stoku“ i da je pogled na sliku koja je prekrivena debelim staklom skandalozan.

Luvr je najposećeniji muzej na svetu i svake godine ga poseti najmanje 10,2 miliona posetilaca, a 80 odsto ih dolazi zbog Mona Lize.

Uprava je dozvolila posetiocima da posete Luvr tokom tri dana, jer bi se, ako bi dolazili više od tri dana, stvarali dugački redovi na ulazu.

Zamenik direktora Vinsent Pomared je već sada preporučio posetiocima da rezervišu termin za posete Luvru tokom jeseni jer to je jedini način da im može garantovati ulazak.

Mona Liza će biti vraćena na njeno stalno mesto u oktobru, kada se otvara velika izložba posvećena 500-godišnjici Leonardove smrti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)