U trendu

Turisti bez straha: Evo koliko je ljudi posetilo Pariz u 2017.

Pariz je na putu da ove godine ugosti više turista nego ikada ranije nakon uspešnog prvog polugodišta.

Region Pariza zabeležio je 16,4 miliona dolazaka u prvih šest meseci 2017, objavio je danas gradski odbor za turizam, a prenosi agencija Frans pres.

To je najveći broj dolazaka u prvoj polovini godine ikada, otkako je 2008. počelo registrovanje tih podataka, što potvrđuje snažan oporavak turističke industrije Pariza nakon zatišja koje je usledilo posle islamističkih napada u francuskoj prestonici u novembru 2015. godine, u kojima je poginulo 130 ljudi.

Frederik Valetu, predsednik odbora za turizam regiona Pariza, kaže da snažna poseta turista u julu i avgustu, i dobri podaci o rezervacijama za septembar, znače da bi pariski region mogao za zabeleži od 32 do 34 miliona dolazaka turista ove godine u poređenju sa 30 miliona prošle i 32 miliona 2015. godine.

Prerano je reći da li će se napad od prošlog četvrtka u katalonskoj prestonici, Barseloni, i primorskom odmaralištu Kambrils negativno odraziti na tu prognozu, navodi francuska agencija.

„Ovo bi mogla da bude rekordna godina, ali da se ne zanosimo s tim. Da li će sada slučaj u Barceloni imati uticaj na druge destinacije poput Pariza? Teško je reći. To je Evropa. Međunarodna situacija ostaje turbulentna i terorizam je svakodnevna pretnja“, rekao je Valetu na konferenciji za novinare.

Porast turističkih dolazaka u prvom polugodištu od 10,2 odsto na godišnjem nivou bio je vođen povećanjem broja stranih turista za 14,9 procenata, na čelu sa Amerikancima i Kinezima. Zabeležena je manja poseta Britanaca zbog pada vrednosti funte usled neizvesnosti vezanih za Bregzit.

Turizam generiše preko 7,0 procenata nacionalnog dohotka Francuske.

Oporavak u turističkom sektoru nije ograničen samo na Pariz, budući da je u celoj zemlji broj posetilaca porastao na 89 miliona u 2017. godini sa 83 miliona prošle godine. Francuska cilja 100 miliona posetilaca godišnje do 2020. godine, dodaje Frans pres.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike