​Tužba protiv „Epla” jer ne blokira telefon za vreme vožnje

Jedan stanovnik Kalifornije podneo je tužbu protiv „Epla” zbog toga što proizvođač u „ajfon” nije uneo tehnologiju koja onemogućava ljudima da kucaju poruke dok voze. Hulio Seja iz okruga Orindž doživeo je da ga otpozadi udari žena koja je navodno bila ometena korišćenjem mobilnog telefona.

U tužbi se navodi da je Seja bio na semaforu kada je iza sebe opazio „ženu koja je bila okupirana telefonom umesto da obrati pažnju na put ispred sebe”. Potom se zakucala u Huliov automobil i oštetila vozilo, a on je zadobio povredu leđa. Kada je izašla iz vozila posle nezgode i dalje je imala „ajfon” u ruci, nesvesna da je izazvala udes.

Seja ne traži novčanu naknadu, ali se nada da će naterati američku kompaniju da primeni mehanizam zaključavanja telefona u vožnji ili da se u protivnom u Kaliforniji zaustavi prodaja „ajfona”. Tužitelj smatra da je time što nije aktivirao tehnologiju „Epl” prekršio kalifornijski zakon o zaštiti potrošača i poziva ostale žrtve sličnih udesa da mu se pridruže u grupnoj parnici. Takođe je izneo podatak, ne navodeći izvor, da su „ajfoni” krivi za 52.000 saobraćajnih udesa godišnje u Kalifornije i da 16 ljudi svakog dana strada širom SAD zbog posledica kucanja poruka za vreme vožnje.

„Svaki od stanovnika SAD svakodnevno je u opasnosti zbog toga što ’Epl’ nije instalirao patentiranu tehnologiju u svoje smartfone”, navedeno je u tužbi.

Slučaj predat sudu u Los Anđelesu prošle sedmice sličan je onom iz decembra u okrugu Santa Klara. Tada je jedan bračni par tužio proizvođača „ajfona” zbog toga što je vozač, navodno koristeći aplikaciju za video-pozive i ćaskanje „Face Time”, izazvao sudar u kojem je poginula njihova petogodišnja ćerka. Betani i Džejms Modiset smatraju da „Epl” mora da bude odgovoran zbog toga što nije uveo opciju patentiranu još 2014. godine.

Patent opisuje mehanizam zaključavanja koji onemogućava da se za volanom izvode neke radnje kao što su kucanje poruka i video-razgovori. U zahtevu za patent navedeno je da korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje predstavlja ometanje saobraćaja i da je policiji teško da kontroliše vozače.

„Slanje poruka za vreme vožnje postalo je toliko rašireno da je pitanje da li će policija uspeti da u značajnijoj meri zaustavi praksu”, napisao je „Epl”, ali kao i u slučaju mnogih drugih patenata, odlučio se da tehnologiju ne uvodi u telefone.

Stručnjaci kažu da je ishod obe tužbe neizvestan. Prvo, ne zna se tačno da li „Eplova” tehnologija može pouzdano da se primeni. Na primer, kako će razlikovati da li je neko vozač ili samo putnik da bi zaključala telefon. Činjenica da tehnologija do sada nije primenjena ukazuje da nije do detalja usavršena, objavio je „Gardijan”.

Profesorka prava sa Stenforda Nora Friman Engstrom rekla je za britanski list početkom meseca, komentarišući tužbu koju je pokrenuo bračni par Modiset, da bi, ukoliko sud odluči u korist tužioca, slučaj mogao da ima dalekosežne posledice ne samo kad je reč o uređajima koji se drže u ruci nego i za navigacije, radio-aparate, a možda čak i za brzu hranu koju vozači kupuju iz automobila.

(J. J. K., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.