najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Sećanje na Nikolu Teslu (video)

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine, rođen je srpski fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac „novog tehničkog poretka“, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehnološkog razvoja ljudskog roda u 20. veku.

Rođen je kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici.

Pogledajte kako obeležavamo ovaj dan…

Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije.

Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmeničnih struja pokazao je vrednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare.

Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmeničnih struja, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primenu.

Posle okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu, odselio se u SAD, čiji je državljanin postao 1884, ali je sve do smrti održavao bliske kontakte s otadžbinom.

Proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, najveće naučne poduhvate ostvario je u SAD-u.

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje magnetne indukcije dobila je Teslino ime.

2 komentara
  1. Sasa

    Djoko, nisi u pravu. Ovo čitaju i mladi naraštaji, daješ im loš primer. Tesla je do smrti ostao rodoljub, a za tebe neznam !

  2. Djoka

    Nemojte puno da se prsite Teslom jer je on najveći Američki naučnik. Da je serbski uspeo bi u Serbiji a ne u Americi. To čijeg je porekla je nebitno važno je samo gde si uspeo.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike