Acer neoTouch S200

Acer neoTouch S200 je jedan od retkih cenovno prihvatljivih uređaja na tržištu koji imaju novu Qualcomm Snapdragon platformu. Zbog toga radi mnogo brže (1 GHz procesor), a ima i štedljivu tehnologiju koja troši mnogo manje od uobičajenih smarthphone uređaja. Pored već pomenutog Qualcomm QSD8250 procesora, ima 512 MB ROM-a, 256 MB RAM-a i slot za micro/SD/HC kartice. Kapacitivni touchscreen veličine 3,8 inča ima WVGA rezoluciju od 480×800 piksela. To je quadband GSM telefon sa triband UMTS-om i HSDPA, odnosno HSUPA. Tu su i GPS, WiFi, Bluetooth 2.1 + EDR, USB 2.0, akcelerometar, FM radio. Za muziku ima 3,5 mm priključak za slušalice, a za sinhronizaciju i punjenje koristi mini USB. Kamera je rezolucije 5 megapiskela s autofokusom i blicem. Sve to napaja baterija od 1.350 mAh.
Što se tiče dizajna, sa svojim oštrijim ivicama, uređaj izgleda stvarno dobro. Iako je debeo 12 mm, izgleda dosta tanko. Međutim, ekran je, mada je dovoljno osetljiv za uporebu prstima, još uvek malo lošiji od onog koji ćemo naći u modelima Touch Hdu ili Samsung Omnia II. Hromirana ivica je pravi magnet za otiske prstiju, a uz to jeftino izgleda. Zadnji poklopac se takođe sija, izgleda jeftino, a i vrlo lako se izgrebe. Ispod tog poklopca nalaze se priključci za microSD i SIM karticu.
Acer interfejs je veoma jednostavan, pravo osveženje u odnosu na današnje kičerajske korisničke interfejse. Ono što ovde imamo je jednostavno biranje programa (naravno, sami možete odrediti što će se prikazivati od softvera). On screen tastatura nije dobra kao ona koju imamo na Samsung-u ili HTC-u, ali je zasad najbolja koju smo videli na nekom Acer-u. Jedna stvar koju ne viđamo često na drugim mobilnim telefonima je to da u toku poziva ovde imamo taster Record koji, kada se pritisne, snima vaš razgovor. Pronalaženje tog snimka nije jednostavno koliko i samo snimanje, ali olakšaćemo vam potragu – nalazi se u My Documents u AMR formatu.
Kamera nije najbolja u klasi. Iako slika u rezoluciji od 5 megapiksela, video snima u VGA rezoluciji. Slike uz blic i dalje ne izgledaju posebno dobro, ali je makro slikanje, zahvaljujući autofokusu, pristojno. Mada mu je procesor superbrz, Acer neoTouch S200 ima odličan životni vek baterije, bolji od onog koji ima Touch HD ili Touch Pro2. S umerenim korišćenjem, srednjom osvetljenošću ekrana, uz nekoliko poziva, nekoliko surfovanja Internetom i nešto GPS navigacije izdržaće dan i po. Ako sve to koristite češće, možete očekivati jedan dan života, a ako slabije upotrebljavate pomenute aplikacije, izdržaće dva, možda i tri dana, što je odlično.
A sada ono što nije dobro na ovom telefonu. Prvo, Acer neoTouch S200 je dosta jeftino napravljen. Materijali su jeftini, ceo telefon škripi čim malo jače pritisnete. Zadnji poklopac baterije jako voli da "kupi" ogrebotine. Acer još uvek ne zna da napravi kvalitetno kućište, i to ćete uočiti čim uzmete telefon u ruke. Mada je veoma jasan u zatvorenom prostoru (možda čak i bolji od Touch HD-a), ekran postaje neupotrebljiv napolju. S lošom izradom dolazi i loš softver. Uređaj se često čudno ponaša i prilikom njegovog korišćenja jaljaju se bagovi.
Da biste dobili GPS signal, morate dugo da čekate. Skoro dvostruko više u odnosu na druge, vrhunske smarthphone uređaje. Tu su i drugi problemčići, ništa preveliko, ali zasmeta: nema zaštitne torbice, kvalitet fotografija je loš, kvalitet videa nije ništa bolji, ekran je sličan onim kapacitivnim ekranima od pre nekoliko godina, a ne možete ni da puštate svoje omiljene video formate. Međutim, kada za nekih 350 evra dobijate uređaj s ogromnim ekranom i brzim procesorom – to je sigurno dobar posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.