Ako niste znali: Epl-ov Ajfon nije prvi Ajfon!

Danas će se u prodaji pojaviti i šesti tip Ajfona. Činjenice koje slede u nastavku sigurno niste znali o jednom od najpopularnijh uređaja na svetu.Ajfon je originalno poznat pod imenom „Prpl“

Kada je Epl razvijao Ajfon, njegovo tajno ime bilo je “Prodžekt Prpl”. Projekat je bio pod tolikim velom tajne, da su pojedini zaposleni u ovoj IT kompaniji regrutovani za njega toliko tajno, da nisu imali ideju na čemu zapravo rade.

Epl je prodao više od 700.000.000 iOS uređaja

Generalni direktor kompanije Apple, Tim Kuk, u septembru je objavio kako je njegova kompanija dostigla neverovatnu cifru od 700 miliona prodatih iOS uređaja (Ajfon, Ajped i Ajpod). Iako je to impresivan broj, Android je ipak za korak ispred Epl-a. Gugl je prodao 900 miliona uređaja sa Android operativnim sistemom, a od tog broja, 500 miliona je prodato samo u prošloj godini.

Epl-ov Ajfon nije prvi Ajfon na svetu

Pre nego što je gigant iz Kupertina najavio svoj Ajfon, kompanije Cysco Sistem je 22 dana pre toga lansirala novi VoIP uređaj, takođe pod imenom Ajfon. Nakon što su se kompanije međusobno tužile oko imena brenda, dogovoreno je da obe imaju pravo da koriste ime Ajfon.

Stiv Džobs je sa originalnim Ajfon-om napravio šalu koju fanovi svake godine ponavljaju

Tokom svog govora na predstavljanju prvog Ajfon-a, Džobs je napravio šalu telefonom ispred hiljade fanova kompanije Epl. Naime, on je pozvao “Starbaks” i naručio 4.000 late kafa za poneti. Fanovi su nastavili sa tradicijom, pa svake godine u isto vreme naručuju istu porudžbinu.

Ikonica aplikacije „maps“ pokazuje put do budućeg sedišta kompanije

Operativni sistem iOS 7 doneo je promene i u dizajnu ikonice Maps aplikacije. Novi izgled ikonice sada pokazuje put do mesta na kom će 2016. godine biti otvoren novi kampus kompanije Apple koji podseća na svemirski brod.

Samsung pravi procesor za Ajfon

I dok se Epl i Samsung nadmeću ko će prodati više uređaja, a čak se i sude oko krađe patenata, ipak se slažu “iza kulisa”. A7 procesor koji pokreće Ajfon 5S napravio je, ni više ni manje nego Samsung. Šta je sledeće, kamera koju pravi Nokia?

Devet retkih metala koristi se za proizvodnju Ajfon-a

Da li ste ikada čuli za neodimijum? On se koristi u sićušnim magnetima koji omogućavaju da zvučnik Ajfon-a bude tako glasan. Hemijski element europijum zadužen je za stvaranje svetle crvene boje na ekranu. Retki minerali, od kojih se 90 odsto kopa u Kini, su veoma važan deo Ajfon-a.

Retina displej na Ajfon-u košta 28,5 DOLARA

Cena svih delova u Ajfon-u 5S košta 190,70 dolara, a Epl plaća oko 10 dolara po uređaju za proizvodne takse. Retina displej je najskuplji deo Ajfon-a koji bez ugovora košta čak 649 dolara.

Ajfon slike uvek pokazuju isto vreme – 9:41 ili 9:42

Svako predstavljanje novog uređaja kompanije Epl traje tačno 40 minuta, pa je zbog toga odlučeno da sve njegove slike prikazuju isto vreme, 9:41 ili 9:42. Reklame takođe prate ovu tradiciju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike