U trendu

AMD odlaže pojavu Hammer-a

Kompanija Advanced Micro Devices (AMD) je u petak saopštila da procesore zasnovane na 64-bitnom jezgru Hammer zasigurno neće plasirati na tržište pre druge polovine 2002. godine, čime se njihova pojava odlaže za još pola godine.

Prvobitno je bilo planirano da se AMD-ovi 64-bitni favoriti – Clawhammer i Sledgehammer – pojave u prvoj polovini 2002. Prema novim planovima, prvi uzorci čipova će proizvođačima biti dostavljeni krajem 2001, a komercijalne isporuke se očekuju tek od trećeg tromesečja 2002.

Analitičari procenjuju da ova odluka neće proizvesti ozbiljnije probleme AMD-u, jer trenutno i ne postoji napeta takmičarska atmosfera: jedini potencijalni konkurent, Intel-ov Itanium, zapravo to i nije – dok su AMD-ovi procesori proizvodne linije Hammer namenjeni “donjoj zoni” tržišta servera, Intel-ov Itanium pretenduje na servere srednje klase, a i jedni i drugi koristiće se i u radnim stanicama.

AMD je mišljenja da će odlaganjem dobiti na vremenu potrebnom da čipove tipa Hammer usaglasi sa novim proizvodnim tehnologijama koje su još u razvoju, uključujući tu i silicijum na izolatoru (silicon-on-insulator) i 0,13-mikrometarsku tehnologiju. Od značaja je, takođe, i činjenica da je AMD 1999. godine otvorio novi proizvodni pogon u Drezdenu, koji trenutno radi “na pola snage”, dok puni kapacitet treba da dostigne do kraja ove godine.

Istraživanja kompanije Mercury Research govore da je, u prvom kvartalu tekuće godine, AMD držao 20,8% tržišta procesora za personalne računare, dok je udeo Intel-a bio 77,5%. Analize njenih stručnjaka govore u prilog AMD-ovoj strategiji, odnosno tvrde da najavljeno odlaganje neće uticati na AMD-ovu poziciju na tržištu.

Hektor De Ruiz, predsednik AMD-a, izjavio je, tim povodom, na godišnjoj skupštini akcionara održanoj krajem aprila u Njujorku, da je kompanija zadovoljna rezultatima postignutim na polju personalnih računara. On je dodao da se, dugoročno posmatrano, može zaključiti da je AMD dovoljno odmakao u razvoju svoje osme generacije procesorskog jezgra, koja će predstavljati osnovu serije Hammer i poentirao: “Ali, to je već priča za neku drugu priliku”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.